Aktuálně

5. 2. 2009 15:10

"Šrotovné"

České předsednictví, zastoupené místopředsedou vlády A. Vondrou vyjádřilo ve středu 4. února svůj názor k obnově vozového parku. Opatření je vázáno jako stimul proti dopadům finanční krize.

Opatření na podporu automobilového průmyslu obsahuje rovněž Evropský plán hospodářské obnovy, který v listopadu loňského roku předložila Evropská komise. Opatření již zavedly některé státy EU: Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Švédsko.

Tématem se bude zabývat březnové setkání Rady pro konkurenceschopnost, jemuž bude předsedat ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a dále jarní Evropská rada v kontextu hodnocení Plánu obnovy.

V úterý 3. února se poprvé na MPO sešla skupina expertů zabývajícím se bojem proti krizi v automobilovém průmyslu. Skupina má analyzovat protikrizová opatření přijímaná v ostatních evropských státech v sektoru výroby dopravních prostředků. Výstupem její činnosti budou konkrétní návrhy na oživení domácího automobilového průmyslu a navazujících odvětví. Jedním z aktuálních úkolů bude rovněž podpora českého předsednictví v Radě EU při zajišťování této agendy na úrovni EU.

Členy expertní skupiny jsou zástupci MPO, výrobců vozidel, autodílů, Sdružení automobilového průmyslu a Sdružení dovozců automobilů:
- Erik Geuss, náměstek ministra průmyslu a obchodu
- Antonín Šípek, ředitel Sdružení automobilového průmyslu
- Jiří Černý, viceprezident pro výrobu TPCA CZECH, s.r.o.
- Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů společnosti Škoda Auto, a.s.
- Petr Vaněk, generální ředitel PR a komunikace Hyundai
- Pavel Juříček, generální ředitel BRANO GROUP a.s.
- Pavel Tunkl, tajemník Sdružení dovozců automobilů

Alexandr Vondra, místopředseda vlády zdůraznil na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku, že programy k podpoře nákupu nových automobilů využívané již několika členskými státy EU musejí být koordinované v rámci celé Unie, aby nedocházelo k deformacím a nerovnováze na trhu. „Měli bychom zajistit, aby na jednotném trhu měli všichni stejné šance,“ řekl Vondra.

Čtěte více…

Uvádíme některé další názory významných osobností, které však nejsou stanoviskem vlády.

Miroslav Kalousek, ministr financí pro HN, 4. února: „Šrotovné pokládám za velmi nákladný a velmi neefektivní nástroj na podporu průmyslu. Ale konečné slovo bude mít vláda.“

Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu v Rádio Česko – Impulsy V. Moravce, 2. února: „Nad něčím takovým uvažujeme. Uvědomíme-li si, že dnes už 13 států Evropské unie, to znamená půlka a jsou v tom velké státy jako je Německo nebo Francie, vážně uvažují nebo se dokonce už rozhodly, jako třeba to Německo, že tento model zavedou, tak už to skutečně nabývá celoevropských rozměrů, celoevropských rysů a my pravděpodobně vyzveme komisi, protože to je věcí komise exekutivní konkrétní věci, aby minimálně analyzovala a vyjádřila se k tomu, zda to neudělat, protože ten autoprůmysl je v krizi všude, více než u nás, zda to neudělat aspoň na nějaké základní úrovni jako celoevropský program.“

A. Šípek, ředitel Sdružení automobilového průmyslu a M. Zámečník, člen NERV -vystoupení v České televizi 4. 2.:
Návrh Antonína Šípka, ředitele Sdružení automobilového průmyslu, zároveň člen osmičlenné expertní skupiny MPO pro oživení autoprůmyslu, který uvedl včera pro Českou televizi, je že by příspěvek - „šrotovné“ nemusel být z kapse daňových poplatníků. Jako příklad uvedl A. Šípek, že kdyby byl příspěvek patnáctiprocentní z ceny vozu, tak by se v DPH do státní kasy vrátilo devatenáct procent, a to protože jde o nákup fyzických osob a tak státu nakonec zůstanou z toho pro rozpočet čtyři procenta.
Ředitel Sdružení automobilového průmyslu si navíc představuje, že „šrotovné“ by mělo být vyšší než 25 tisíc korun a nové auto by se nesmělo minimálně rok prodat.
S tímto nesouhlasí člen NERV Miroslav Zámečník, který považuje „šrotovné“ za nesystémové opatření, které podporuje jeden sektor, byť je významný. Podle M. Zámečníka se jedná o protekcionimus a poukázal na Francii, kde pak podporu vyžadují ostatní odvětví hospodářství. Souhlasí proto s názorem místopředsedy: „Když někdo, tak všichni“ a myslí tím země EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie