Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2009 15:13

Stanovisko vlády k postupu ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice

Vláda ČR bere na vědomí stanovisko prezidenta republiky, který podmínil dokončení ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy poskytnutím záruky pro vyjednání obdobné výjimky pro uplatnění Listiny základních práv EU, jakou mají Polsko a Spojené království.

Vláda s politováním konstatuje, že tato podmínka prezidenta republiky nebyla známa v době sjednávání Lisabonské smlouvy, a nebyla ze strany prezidenta vznášena ani v průběhu ratifikačního procesu v Parlamentu ČR.

Vláda konstatuje, že Listina základních práv EU nemůže působit zpětně a nemůže jakkoliv zpochybnit majetkové poválečné vztahy. Vláda zdůrazňuje, že Ústavní soud navíc již shledal Listinu základních práv EU v souladu s ústavním pořádkem České republiky.

Vláda nicméně po důkladném posouzení všech vnitropolitických i zahraničněpolitických souvislostí deklaruje svoji připravenost jednat se svými evropskými partnery o možném řešení vzniklé situace.

Vláda je k tomuto nestandardnímu kroku připravena s tím, že:

• nepovažuje za možné znovu otevírat ratifikační proces u našich evropských partnerů,

• postup vlády nebude zpochybněn Parlamentem ČR, který již ústavní většinou vyslovil s Lisabonskou smlouvou souhlas, a to bez jakýchkoliv dalších podmínek,

• prezident vládě poskytne jednoznačnou garanci, že pokud bude jeho podmínka splněna a Ústavní soud v probíhajícím řízení neshledá rozpor Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem, pak bezodkladně dokončí její ratifikaci.

Vláda potvrzuje závazek ČR vyplývající ze závěrů Evropské rady z června 2009 dokončit ratifikaci Lisabonské smlouvy tak, aby mohla vstoupit v platnost do konce letošního roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie