Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 4. 2019 16:05

Státy V4 podpořily na jednání s japonským premiérem Abem odstraňování obchodních bariér mezi Japonskem a EU

Státy V4 podpořily na jednání s japonským premiérem Abem odstraňování obchodních bariér mezi Japonskem a EU, 25. dubna 2019.
Státy V4 podpořily na jednání s japonským premiérem Abem odstraňování obchodních bariér mezi Japonskem a EU, 25. dubna 2019.
Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek 25. dubna 2019 zúčastnil v Bratislavě třetího setkání představitelů vlád zemí Visegrádské skupiny a Japonska. Hovořili především o spolupráci v oblasti vzájemného obchodu či vědy, výzkumu a inovací. Andrej Babiš a japonský premiér Šinzó Abe následně jednali hlavně o dalším rozvoji ekonomické spolupráce České republiky a Japonska. Český premiér při té příležitosti pozval Šinzó Abeho na návštěvu Prahy u příležitostí 100. výročí navázání diplomatických vztahů.

Představitelé Visegrádské čtyřky na jednání s japonským premiérem Abem ocenili vstřícný postoj japonské vlády k odstraňování obchodních bariér mezi Japonskem a Evropskou unií. Předsedu japonské vlády také seznámili s pozicí V4 v rámci EU jakožto jednotného bloku čtyř zemí, které mají společné názory na řadu problémů, které evropské společenství trápí – například nelegální migrace, otázky koheze, pomalé rozšiřování Unie i schengenského prostoru, stále málo funkční vnitřní trh EU či problematika dvojí kvality potravin.

Dalším důležitým tématem byl mezinárodní ekonomický systém. Konkrétně se jednalo o podporu volného obchodu a digitální ekonomiku v rámci OECD a G20 a globální hrozby. Premiéři České republiky, Polska, Slovenska, Japonska a místopředseda vlády Maďarska hovořili také o vystoupení Velké Británie z Evropské unie a spolupráci se Spojenými státy a Čínou.

Podle českého premiéra Andreje Babiše bylo jednání pozitivní. „Japonsko je druhým největším zahraničním investorem v České republice. Máme společné výzkumné projekty s japonskou agenturou pro vědu a technologii. Také jsme mluvili o spolupráci mezi Evropskou unií a Japonskem. Chceme jako V4 také hrát významnější roli ohledně vyjednávání obchodních dohod se Spojenými státy, s Čínou a dalšími zeměmi mimo Evropskou unii, protože máme co říci,“ uvedl.

Jednalo se již o třetí summit zemí Visegrádské čtyřky a Japonska. První se konal v roce 2013 ve Varšavě během polského předsednictví, naposledy se státníci setkali v říjnu 2018 v Bruselu.

Pomohla by přímá linka

Po jednání V4 zasedl premiér Babiš s japonským předsedou vlády Abem k bilaterálnímu jednání. Hovořili především o ekonomické spolupráci obou zemí. „Japonsko je podle agentury CzechInvest druhým největším investorem v České republice, což je třeba ocenit. Proto si této spolupráce velice vážíme. Na druhou stranu jsem pana premiéra vyzval, abychom vylepšili negativní obchodní bilanci, asi 2,3 miliardy dolarů. A proto hledáme nové trhy pro české exportéry. Japonsko je pro nás velice důležitý trh a je tam velký potenciál,“ uvedl premiér Babiš.

Řešila se i spolupráce mezi státy Visegrádské skupiny s Japonskem během českého předsednictví V4 od července 2019. Důležitým bodem jednání byla i oblast vědy a technologií. Tématem bylo například také konání letních Olympijských her v Tokiu v roce 2020 a projekt Českého olympijského výboru na otevření Českého domu při této příležitosti. Předseda vlády také požádal japonského premiéra o pomoc při hledání vhodné lokality pro sochu Věry Čáslavské, která na OH v Tokiu 1964 získala tři zlaté medaile a dodnes je v Japonsku velmi populární.

Andrej Babiš pozval Šinzó Abeho na návštěvu České republiky u příležitosti 100. výročí navázání vzájemných diplomatických vztahů, k němuž došlo 12. ledna 1920. „Také jsem pana premiéra požádal o podporu přímé letecké linky. Jsou nějaké úvahy na rok 2020 a já jsem ho požádal, aby to zkusil urychlit a aby na návštěvu v roce 2020 přiletěl touto linkou, což by pro nás bylo skvělé,“ dodal předseda vlády.

Oba premiéři se setkali již podruhé. První setkání proběhlo v říjnu 2018 v Bruselu v rámci setkání Asie–Evropa.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie