Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 5. 2013 10:04

Strategie popisuje působení ČR v EU

Vláda ve středu schválila dokument Strategie působení ČR v EU – aktivní politika pro konkurenceschopnou Evropu. Splnila tím závazek svého programového prohlášení, vypracovat dokument definující klíčové zájmy české politiky v Evropské unii. Materiál rovněž nastiňuje podobu formování aktivní evropské politiky České republiky.

Vlajka České republiky a Evropské unie

Dokument reaguje na aktuální výzvy stojící před eurozónou a klade důraz na potřebu posílení konkurenceschopnosti Unie jako celku. Z pohledu České republiky představuje pomyslné jádro evropské integrace oblast vnitřního trhu, jehož další rozvoj je předpokladem posílení růstu ekonomik členských států a zvýšení jejich konkurenceschopnosti.

Dokument neopomíjí ani dílčí sektorové politiky. V nich vymezuje české zájmy a priority, které vláda hodlá ve spolupráci s obdobně zaměřenými státy prosazovat. Takové koalice států nejsou předem a priori dané, nýbrž vycházejí z analýzy konkrétní situace v jednotlivých unijních politikách.

Strategie bere v úvahu skutečnost, že naše členství v EU ovlivňuje směřování celé řady oblastí národní politiky. Dokument proto navazuje na ostatní strategické materiály vlády. V ekonomické oblasti je to Národní program reforem a Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, v oblasti vnějších vztahů pak Koncepce zahraniční politiky ČR, Bezpečnostní strategie ČR a Obranná strategie ČR. Strategie bere ohled i na dokument Stabilizace a budoucnost HMU: příspěvek České republiky do evropské debaty, reagující na unijní debatu o prohlubování hospodářské a měnové unie.

Při přípravě textu byla zohledněna usnesení parlamentu k návrhům unijních legislativních aktů. Během přípravy materiálu se rovněž uskutečnila řada odborných diskusí a konferencí, které přinesly konkrétní podněty.

Pod záštitou předsedy vlády Petra Nečase proběhly již v roce 2011 konference Aktivní evropská politika - klíčový národní zájem ČR a Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování. Přípravy dokumentu letos vyvrcholily diskusí v rámci Národního fóra o budoucnosti Evropské unie, které navazuje na stejnojmenný projekt, realizovaný před deseti lety v souvislosti s debatami o přípravě nového smluvního základu Evropské unie.

Bohatá diskuse provázela již konferenci Politické vize budoucnosti Evropské unie, která proběhla 25. dubna 2013 pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR paní Miroslavy Němcové, za účasti stálého předsedy Evropské rady pana Hermana van Rompuye, předsedy vlády ČR pana Petra Nečase a dalších představitelů české politické reprezentace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie