Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 12. 2012 13:27

Systém sKaret se změní, dohodlo se na tom MPSV s Českou spořitelnou i Českou poštou

SKarta bude přátelštější, nabídne více služeb zdarma a umožní čerpat dávky složenkou.

Nahrává se přehrávač videa ...

Předseda vlády Petr Nečas a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová po jednání s vedením České spořitelny a České pošty oznámili, že se shodli na následujícím:

  • SKarta je průkazka, její používání pro platby je dobrovolné.
  • Držitelé sKarty budou moci čerpat sociální dávky na základě poštovní poukázky.
  • Lidé se zdravotním postižením mohou zdarma vybírat peníze z sKarty v hotovosti u přepážek na pobočkách ČS.
  • Od ledna budou všechny výběry sKartou z bankomatů ČS zdarma.
  • SKarty jsou chráněny proti exekucím.
  • Neplánuje se žádná povinná výplata důchodů přes sKarty.
  • Od 2. pololetí 2013 bude možné čerpat sociální dávky také poštovní poukázkou ČP.
  • Systém se postupně zavádí, držitelům bylo vydáno více než 160 000 karet.
  • Změny si vyžádají úpravu legislativy a modifikaci smlouvy mezi ČS a MPSV.

SKartu je třeba vnímat jako průkazku, kterou se příjemci sociálních dávek budou prokazovat Úřadu práce,“ říká předseda vlády Petr Nečas a dodává: „Už dnes je pouze na zvážení každého klienta, zda využije platební funkci sKarty. Vše přitom podléhá zákonným ustanovením, která upravují bankovní styk a ochranu před praním špinavých peněz.“ Stejně tak legislativa stanovuje jasná pravidla pro nakládání s osobními údaji a jejich ochranu.

Od ledna příštího roku budou výběry z bankomatů České spořitelny pro držitele sKaret zdarma a do května 2013 připraví Česká spořitelna a Česká pošta doručování sociálních dávek poštovní poukázkou,“ konkretizuje plánované změny ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. S tím, že sKarty budou rovněž více zohledňovat osoby se zdravotním postižením či seniory: „Naší snahou je maximálně jednoduchý postup předání sKarty, například by ji pracovníci Úřadu práce v důvodných případech mohli doručit přímo do domova seniorů nebo handicapovaným lidem.“ Ministryně přitom zdůrazňuje nutnost legislativních změn, které už Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje. Teprve na základě úpravy právních předpisů může dojít ke změně existujících smluv.

SKartu má v současné době k dispozici více než 160 000 lidí. Jejím prostřednictvím dostali dávky v celkové výši cca 1 mld. Kč. Česká spořitelna realizuje tento projekt pro stát bez nároku na odměnu, jediný potenciální výnos plyne z budoucích případných plateb sKartou u obchodníků. "Projekt sKarta je jedním znejrobustnějších, z technicky nejnáročnějších projektů, jaký jsme kdy realizovali. Máme velkou radost, že po technické stránce vše běží naprosto hladce, a že sKarta bude výrazným příspěvkem k elektronizaci a zefektivnění státní správy. Uděláme maximum pro to, aby projekt byl jak přínosem pro stát, tak aby přinesl vysoký užitek a pohodlí příjemcům dávek. Jsem přesvědčen, že dohoda, kterou nyní máme, tuto ambici pomůže naplnit," říká generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal dodává: „Je logické, že se možnosti plateb modernizují, je to trend, se kterým počítáme. Považuji za rozumné, že je Česká pošta nadále součástí celého systému, protože tento typ služeb prostě k poště patří. Na druhé straně jsou pro nás alfou i omegou skutečné potřeby zákazníků. A je zjevné, že zachování výplaty dávek prostřednictvím poštovní poukázky, je stále pro mnohé potřebné. Fakt, že úhradu poštovní služby u zákazníků v hmotné nouzi bude nadále platit stát, potvrzuje solidární přístup vlády k celé problematice.“

Celkem se plánuje vydat 1,2 milionů sKaret. Kromě tohoto moderního elektronického způsobu výplaty, který se osvědčil i jinde ve světě, zůstanou zachovány dříve zavedené nástroje: zasílání na účet či složenkou. sKarta znamená služby navíc, například výběr z bankomatu, platba kartou, výběr hotovosti u obchodníka (cash-back) atd. Systém sKaret spravuje Česká spořitelna na základě výběrového řízení, které se uskutečnilo na konci roku 2011.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie