Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

4. 6. 2014 15:45

Těžištěm boje s korupcí je prevence a účinná legislativa

Korupce je jedním ze závažných problémů české společnosti. Z tohoto důvodu je „nesmlouvavý boj proti všem formám korupce“ považován za jednu z vládních priorit, formulovanou v Programovém prohlášení vlády. Programové prohlášení, resp. programová část Koaliční smlouvy, budiž základem série konkrétních opatření, které současná vláda hodlá v boji s korupcí učinit.

Na rozdíl od předchozích vlád, které si boj s korupcí rovněž vytýčily za jeden ze základních cílů své činnosti, nepůjde současná vláda cestou rozsáhlých strategií. Ačkoliv jsou z hlediska popisu jednotlivých korupčních rizik zmíněné strategie inspirativní, formulace mnohých úkolů a zejména celková realizace těchto strategií nepřinesla do české společnosti kýžený efekt snížení korupčního prostředí. Z důvodu jejich neefektivity a přílišného formalismu boje s korupcí předchozích vládních garnitur vyjadřuje současná vláda jasnou diskontinuitu s tímto postupem.

 
Oproti nominálnímu plnění strategie vypovídá o jejím faktickém plnění zcela nekompromisně plnění deseti zásadních priorit, ze kterých byla v podstatě splněna jen jedna – protikorupční programy. Priority bývalé vlády – zákon o úřednících, zákon o střetu zájmů, zákon o svobodném přístupu k informacím, rozkrývání konečných vlastníků, ochrana oznamovatelů, finanční kontrola a audit, vlastnická politika státu, strategie a metodika veřejného nakupování, zákon o státním zastupitelství – by měla splnit až tato vláda.


Namísto komplikovaných antikorupčních strategií bude současná vláda vytvářet jednoduché a stručné Akční plány pro boj s korupcí. Vedle již formulovaných závazků vůči občanům, vyplývajících ze základních programových dokumentů koalice, budou Akční plány obsahovat rovněž doporučení mezinárodních organizací a Evropské komise v oblasti boje s korupcí, kterými je Česká republika vázána. Těžiště vládního boje s korupcí bude spočívat zejména v jejím předcházení a v legislativě, tedy v oblastech, kde je vhodný koordinační a nadresortní přístup vlády jako celku, a také v rámci výkonu působnosti každého ministerstva.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X