Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 3. 2009 12:00

Topolánek: Udržení zaměstnanosti je jedním z klíčových úkolů EU

Podle premiéra čerpání nových stimulačních balíčků je zhoubné a nemá k nim dojít, dokud nebude vyhodnoceno čerpání již schválených.

Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek se ještě před zahájením vrcholné schůzky Evropské rady v Bruselu setkal se zástupci sdružení evropských zaměstnavatelů a odborů v rámci tzv. Tripartitního sociálního summitu.

Jednání se za české předsednictví účastnil i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a předseda Evropské komise José Manuel Barroso. jednání byli rovněž přítomní komisařž Vladimír Špidla, švédský premiér Fredrik Reinfeldt a španělský přesdeda vlády José Luis Rodríguez Zapatero.

Český premiér připomněl, že udržení zaměstnanosti a vytváření nových pracovních příležitostí v době dopadů finanční a ekonomické krize je jedním z klíčových úkolů Evropské unie.

Na dotaz novinářů, zda České předsednictví počítá s dalšími přímými finančními stimuly Mirek Topolánek řekl: „Někteří z nás národní plány obnovy ještě neimplementovali, takže neznáme ani jejich dopady, nemá proto smysl přijímat nějaké nové záchranné balíčky.“ Dále podle tiskového mluvčího F. J. Potužníka premiér dodal, že k čerpání nových balíčků nemá dojít dokud nebude vyhodnocena účinek již schválených.

Dále podle mluvčího měl premiér vyjádřit naději na schválení pěti miliard pro oblasti šíření internetu, zemědělství a zejména energetických projektů. Ještě se ale o tomto všem jedná.

Komisař Vl. Špidla ve své řeči mimo jiné uvedl: "Nemohou být ignorovány vlivy krize na sociální rozdíly a na zaměstnanost. Naší prioritou je udržení zaměstnání pro pracující a vytváření nových pracovních příležitostí."

České předsednictví svolává na květen druhý mimořádný summit Evropské rady, na němž chce vyhodnotit výsledky národních plánů obnovy a především jejich dopad na zaměstnanost

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie