Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 5. 2019 16:56

Tripartita na mimořádném zasedání projednala zvyšování platů ve veřejných službách a správě

Tripartita na svém mimořádném zasedání projednala zvyšování platů ve veřejných službách a správě, 27. května 2019.
Tripartita na svém mimořádném zasedání projednala zvyšování platů ve veřejných službách a správě, 27. května 2019.
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 27. května 2019 ve Strakově akademii sešli na mimořádném jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Hlavním a jediným tématem jednání bylo zvyšování platů ve veřejných službách a správě ve vazbě na přípravu státního rozpočtu na rok 2020.

Ministerstvo financí České republiky předpokládá plošné navýšení platů ve veřejných službách a správě na rok 2020 ve výši 2 %. U učitelské profese se pro příští rok předpokládá zvýšení platů ve výši 10 % a v roce 2021 o dalších 9 %. Problematika zvyšování platů ve veřejných službách a správě bude také tématem jednání koaliční rady vlády, která se uskuteční v pátek 31. května 2019. Sociální partneři se na jednání tripartity shodli, že budou záležitost zvyšování platů na příští rok dále diskutovat.

Dnes jsem členům tripartity představila východiska, ze kterých vycházelo Ministerstvo financí při sestavování státního rozpočtu. Základním východiskem je makroekonomická predikce, která byla vydána v lednu letošního roku s výhledem na rok 2020 s výší růstu 2,4 %. Byla zhodnocena rozpočtovým výborem jako realistická a na základě této predikce provedlo Ministerstvo financí odhad příjmů,“ uvedla místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová po jednání tripartity.

Další plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody se uskuteční dne 10. června 2019 od 7.30 hodin.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie