Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 7. 2014 16:23

Tripartita projednala reformu školství, podporu exportu a další

Před jednáním tripartity, 28. července 2014.
Před jednáním tripartity, 28. července 2014.
Zástupci vlády, zaměstnanců a zaměstnavatelů v pondělí 28. července 2014 v rámci zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR projednali klíčové záměry Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti reformy učňovského a technického vzdělávání či podporu exportu.

Reforma školství, učňovské a technické vzdělávání

Tripartita projednala materiál představující klíčové záměry Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti reformních kroků v učňovském a technickém vzdělávání, který naplňuje další z priorit vládního programového prohlášení. Materiál navazuje na schválenou Strategii vzdělávací politiky do roku 2020 a shrnuje opatření v následujících oblastech:

  • jednotná závěrečná zkouška pro obory vzdělání s výučním listem,
  • změny v maturitních zkouškách,
  • zavedení mistrovské zkoušky umožňující další profesní růst absolventů oborů středního vzdělání bez maturity,
  • propagace technického vzdělávání – vyhlášení roku 2015 za rok technického vzdělávání,
  • změny ve financování regionálního školství,
  • kariérní řád a další vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti odborných předmětů a praktického vzdělávání,
  • podpora učňovského a technického vzdělávání z připravovaného operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Podpora exportu

Dalším hlavním tématem zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR byla aktuální situace v oblasti exportu a opatření na jeho podporu. První půlrok letošního roku je v exportu mimořádně úspěšný – celkový vývoz stoupl o téměř 15 % proti stejnému období roku 2013. V posledních měsících došlo hned k několika významným opatřením, které pomohou českým exportérům s prosazováním se na světových trzích. Ministři průmyslu a obchodu a zahraničních věcí podepsali Rámcovou dohodu o zásadách spolupráce při zajišťování podpory exportu a ekonomické diplomacie ČR, která se týká spolupráce v oblasti služeb pro malé a střední podniky i projekty středního a strategického rozsahu. Dále došlo k posílení služeb pro exportéry. Dále bude aktualizována Exportní strategie a sestavena mapa globálních oborových příležitostí. Cílem je zvýšení objemu exportu služeb do roku 2020 o 20 %, a to zejména služeb s vysokou přidanou hodnotou.

Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti

Vláda se zavázala obnovit ekonomický růst a snížit nezaměstnanost a již přijala řadu opatření, kterými aktivně plní tento svůj hlavní cíl. Dnes se zástupci kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky, zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů shodli na vytvoření expertní pracovní skupiny, která projedná Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Skupina bude ustavena ze zástupců Úřadu vlády, Ministerstva financí, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva práce a sociálních věcí a 3 zástupců zaměstnanců a 3 zástupců zaměstnavatelů. Skupina se sejde ještě tento týden. Akční plán reaguje na aktuální hospodářskou situaci České republiky, vychází z Programového prohlášení vlády a požadavků sociálních partnerů a veřejnosti. Jeho cílem je zajistit, aby nejdůležitější opatření na podporu hospodářského růstu, na kterých se shodli sociální partneři a vláda, byla co nejrychleji implementována a skutečně plněna.

Dále tripartita projednala problematiku vodní dopravy, stav justice a ochrany podnikatelského prostředí či úrazové pojištění.

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR se uskuteční 4. září 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie