Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 7. 2016 17:43

Tripartita projednala zvýšení minimální mzdy i situaci v Ústeckém kraji

Tisková konference po jednání tripartity a společné jednání se zástupci krajských tripartit, 25. července 2016.
Tisková konference po jednání tripartity a společné jednání se zástupci krajských tripartit, 25. července 2016.
V pondělí 25. července 2016 zasedala v Lichtenštejnském paláci Rada hospodářské a sociální dohody ČR. Hlavními tématy jednání byly návrhy na zvýšení minimální mzdy, situace v Ústeckém kraji v souvislosti s útlumem těžby uhlí, řešení problematiky EIA a zajištění výstavby prioritních dopravních staveb. Následně se uskutečnilo společné jednání Rady hospodářské a sociální dohody České republiky se zástupci krajských hospodářských a sociálních rad. Na programu jednání byla situace v regionálním školství a jeho financování a dopravní obslužnost a problematika mezd řidičů v autobusové dopravě.

Návrh na zvýšení minimální mzdy od 1. ledna 2017

Mezi hlavní priority vlády patří posílení pracovních příjmů zaměstnanců. Záměrem zvyšování minimální mzdy je vytvoření podmínek pro postupné přiblížení výdělků v České republice mzdám, kterými jsou zaměstnanci odměňováni ve vyspělejších evropských zemích.

O konečné výši minimální mzdy rozhodne vláda na svém jednání. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje navýšení minimální mzdy na 11.000 korun.

Opatření kompenzující ztrátu pracovních míst v Ústeckém kraji v souvislosti s útlumem těžby hnědého uhlí

Materiál byl vypracován na základě usnesení vlády České republiky. Uvedené usnesení uložilo ministryni práce a sociálních věcí, ve spolupráci s ministryní pro místní rozvoj a ministrem průmyslu a obchodu a 1. místopředsedou vlády pro ekonomiku a ministrem financí, zpracovat, projednat v Radě hospodářské a sociální dohody a předložit vládě program kompenzující ztráty pracovních míst v souvislosti s možným ukončením těžby uhlí na lomu ČSA.

Z důvodu zajištění zmírnění sociálních dopadů ve strukturálně postiženém regionu Ústeckého kraje v důsledku útlumu těžby hnědého uhlí je navrhováno rozšířit oprávněné osoby, které mohou žádat o sociální příspěvek, i o zaměstnance hornických společností zabývající se těžbou hnědého uhlí.

Informace o řešení problematiky EIA a zajištění výstavby prioritních staveb dopravní infrastruktury

Novela zákona navrhuje nastavení speciálního režimu pro úzkou skupinu nejvíce připravených záměrů dopravní infrastruktury v rámci TEN-T. Realizace projektu je důležitá nejen pro ČR, ale i pro okolní státy a má zásadní ekonomické, sociální a environmentální přínosy. Návrh novely zákona byl již schválen Poslaneckou sněmovnou a odeslán do Senátu. Režim zrychleného posuzování byl již formálně odsouhlasen předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Dnes byly projednány informace o stavu připravenosti jednotlivých záměrů k realizaci. Jedná se o obchvat Českých Budějovic (D3); obchvaty obcí Řevničov, Lubenec a Krušovice (D6); Opatovice – Ostrov (D35); Hulín – Fryšták (D49); jihovýchodní obchvat Otrokovic (D55); Hradec Králové – Smiřice (D11); Ostrava, prodloužená Rudná (I/11); Říkovice – Přerov (D1) a modernizace trati Sudoměřice – Votice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie