Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 2. 2016 16:39

Tripartita se sešla na letošním prvním jednání, řešila OKD i stavební zákon

Tisková konference po jednání tripartity, 1. února 2016.
Tisková konference po jednání tripartity, 1. února 2016.
Rada hospodářské a sociální dohody ČR se v pondělí 1. února 2016 sešla na svém prvním jednání v letošním roce. Zabývala se především aktuální situací v OKD a možnými opatřeními ze strany státu či stavem přípravy a projednávání novelizace stavebního zákona.

Pokračuje spolupráce se sociálními partnery

Vláda plní svůj závazek a i v roce 2016 pokračuje v intenzivním sociálním dialogu se zástupci odborů a zaměstnavatelů.

Vláda se sociálními partnery projednává všechny důležité zákony, jako je například rozpočet, zvyšování mezd, novela o stavebních zakázkách či novela stavebního zákona. Od nástupu vlády se tripartita sešla už celkem 18krát. Dvakrát se už také uskutečnilo zasedání centrální a krajských tripartit.

Vláda také rozšiřuje svůj sociální dialog i do zahraničí. Iniciovala proto první společné zasedání české a slovenské tripartity, které proběhlo v Bratislavě 7. září 2015, a chce vytvořit tradici podobných setkávání tripartit na nejvyšší úrovni.

Od letošního roku se také vrátil sekretariát tripartity na Úřad vlády, který byl dříve přemístěn na Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tato změna má symbolický i praktický význam, protože to umožní přímou komunikaci a lepší organizaci tripartit. Je to také další krok, kterým vláda potvrzuje svůj důraz na sociální dialog.

Situace v OKD

Členové tripartity se dnes vrátili k aktuální situaci v OKD. Shodli se, že prioritou vlády musí být pomoc horníkům. Části horníků by měly pomoci například předčasné důchody, jejichž návrh je nyní v Poslanecké sněmovně. Vláda bude dále hledat peníze pro rekvalifikace propuštěných horníků a pokusí se získat i pomoc z takzvaného globalizačního fondu EU.

Vláda zjišťuje i zájem možných akvizitorů o odkoupení konkurenceschopných částí OKD. Stát zvažuje eventuální odkup dolu Frenštát za symbolickou jednu korunu. K problému už vytvořila pracovní skupinu, kde jsou i zástupci sociálních partnerů, která aktivně zasedá. Nadále probíhají také jednání s vedením firmy.

Novelizace stavebního zákona

Dalším dnešním bodem bylo projednání stavu přípravy a projednávání novelizace stavebního zákona, což je jeden z mála dosud nenaplněných závazků programového prohlášení vlády. Novela je dalším z proinvestičních kroků vlády, protože pomůže stavebnictví a tím i hospodářskému růstu. Přinese zjednodušení a zrychlení povolovacího řízení, čímž se sníží administrativní zátěž a zkrátí se lhůty. Dojde také ke spojení územního a stavebního řízení.

Vláda už projednala základní teze novely a její časový harmonogram. Začít platit by mohla ve druhé polovině tohoto roku.

Platba za státní pojištěnce

Členové tripartity se v pondělí věnovali také situaci ve zdravotnictví, které se dlouhodobě potýká mimo jiné s nedostatkem sester a lékařů. Ministerstvo zdravotnictví předložilo na jednání materiál, který shrnuje realizované a chystané vládní kroky k finanční a personální stabilizaci systému veřejného zdravotnictví. Počítá například se zvýšením plateb za státní pojištěnce či se zjednodušením vzdělávacího procesu pro lékařský personál.

Dalšími projednanými body byla například situace čerpání prostředků Evropské unie, analýza proveditelnosti legislativy v rámci snižování závislosti na fosilních palivech či surovinová politika.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie