Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Výstavy

14. 10. 2014 19:05

Unikátní výstava připomíná osudy českých a slovenských vojáků v 1. světové válce

Pavel Dvořák společně s ředitelem VHÚ Alešem Knížkem 14. října 2014 slavnostně zahájili výstavu s názvem Češi pod prapory Velké války. Zdroj: VHÚ.
Pavel Dvořák společně s ředitelem VHÚ Alešem Knížkem 14. října 2014 slavnostně zahájili výstavu s názvem Češi pod prapory Velké války. Zdroj: VHÚ.
Vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák společně s ředitelem Vojenského historického ústavu Praha Alešem Knížkem v úterý 14. října 2014 slavnostně zahájil výstavu s názvem Češi pod prapory Velké války. Venkovní výstava před Lichtenštejnským palácem v Praze je volně přístupná veřejnosti až do letošního 2. listopadu.

Výstava seznámí návštěvníky s osudy českých vojáků na frontách 1. světové války prostřednictvím fotografií praporů vojenských jednotek, které se do dnešních dnů dochovaly ve sbírce Vojenského historického ústavu Praha. Jedná se o zcela unikátní sbírkové předměty, které symbolizují více než cokoliv jiného jednotlivé přelomové historické okamžiky prvního celosvětového konfliktu i osudy vojenských jednotek a vojáků, kteří byli jejich příslušníky. Část výstavy je věnována vzniku Československé republiky, bojům o její hranice i návratu československých legií.

„Česká vláda již 16. dubna schválila Koncepci připomenutí výročí první světové války. V souladu s touto koncepcí a v souvislosti se snahou o větší otevřenost Úřad vlády ČR inicioval a finančně podpořil tuto výstavu, jejíž realizaci svěřil Vojenskému historickému ústavu. Výstavu jsme záměrně připravili na tomto veřejně přístupném a hojně navštěvovaném místě, aby se co nejvíce lidí mohlo seznámit s jejím poselstvím. Po celé Evropě se letos pořádají akce ke stoletému výročí první světové války a jsem velmi rád, že se zapojí do této věci i ČR,“ řekl Pavel Dvořák, vedoucí Úřadu vlády ČR.

Adresa

Lichtenštejnský palác

U Sovových mlýnů 506/4, Praha 1


Úřad vlády ČR pokračuje ve své otevřenosti vůči veřejnosti, v rámci které pořádá nejrůznější akce pro školy, studenty i širokou veřejnost. V nedávné době Úřad vlády otevřel v Hrzánském paláci také výstavu s názvem Můj stát určenou žákům základních škol, která navazuje na starší expozici Státní symboly. Úřad vlády také pravidelně zpřístupňuje své budovy, naposledy Strakovu akademii. 25. a 26. října naposledy v tomto roce otevře návštěvníkům také vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Kramářovu vilu plánuje Úřad vlády zpřístupnit v rámci oslav Dne vzniku samostatného československého státu 28. října 2014. Vila se tak letos návštěvníkům z řad veřejnosti otevře již podruhé.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie