Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 4. 2016 5:00

V Kalifornii premiér jednal s guvernérem, filmaři a vedením společnosti SpaceX

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil společnost SpaceX, 4. dubna 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil společnost SpaceX, 4. dubna 2016.
V neděli 3. a v pondělí 4. dubna 2016 se předseda vlády Bohuslav Sobotka na závěr své pětidenní pracovní cesty ve Spojených státech amerických zastavil v Los Angeles a San Franciscu. Na jednání s guvernérem Kalifornie podpořil iniciativu Global Climate Leadership. Sešel se také se zástupci šesti největších filmových studií a prohlédl si společnost SpaceX zaměřenou na lety do vesmíru. Premiér navštívil i Muzeum tolerance, kde promluvil s představiteli židovské komunity.

SpaceX

Premiér Sobotka hovořil s vedením společnosti SpaceX zejména o tradici leteckého a vesmírného průmyslu v České republice a o nových inovativních projektech. „Naše země má mimo jiné dlouholeté zkušenosti v oblasti týmového sociálního mapování, které má velký význam při plánování delších pobytů v kosmu, a výsledky lze využít například při výcviku pilotů,“ uvedl předseda vlády s tím, že v Praze má také centrálu celoevropský projekt Galileo. 

Cílem společnosti SpaceX je vytvořit technologie, které by výrazně snížily náklady na komerční vesmírné lety. V minulosti už vyvinula rakety Falcon 1 a 9 a vesmírnou loď Dragon, která již šestkrát dovezla zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS.

Filmová studia

V pondělí ráno se premiér sešel s vedením NBC Universal Studios a zástupci dalších největších amerických filmových studií. Na jednáních připomněl velké renomé českého filmového průmyslu a jeho zájem o navázání spolupráce s americkými filmovými studii. „Česká republika může nabídnout řadu atraktivních lokací i odborníků v dané oblasti. Naše vláda navíc navýšila Státnímu fondu kinematografie objem finančních prostředků určený na filmové pobídky. Ročně je nyní na tyto účely k dispozici rekordních 33 milionů dolarů,“ zdůraznil premiér Sobotka.

Jednání s guvernérem Kalifornie

Premiér Sobotka s guvernérem státu Kalifornie Edmundem Geraldem Brownem hovořil o spolupráci v oblasti vyspělých technologií a inovativního podnikání a příležitostech pro české firmy v Kalifornii v oblastech energetiky či rozvoje veřejné dopravy. Z hlediska exportu ČR do USA je Kalifornie pátým nejdůležitějším americkým státem.

Předseda vlády jménem České republiky během setkání podpořil iniciativu Global Climate Leadership, v rámci které se regiony a města zavazují ke snižování emisí CO2 s cílem dosáhnout toho, aby globální oteplování v souladu s pařížskou dohodou nepřekročilo 2 °C oproti předindustriálním hodnotám. Do této iniciativy, ve které hraje Kalifornie ústřední roli, se zapojilo 127 regionů a měst z 27 států a 6 kontinentů. Iniciativu, která je v souladu s klimatickými cíli EU, kromě ČR podpořily také například vlády Německa, Velké Británie či Itálie.

Kalifornie je v otázkách boje proti změnám klimatu velice aktivní, protože globální oteplování již dnes život jejích obyvatel a její hospodářství významně ovlivňuje. „Projekty v Kalifornii zaměřené na efektivní nakládání s vodními zdroji, zavlažování, úsporu energií a zelenou energetiku přinášejí také příležitosti pro české firmy, které v těchto oblastech disponují rozsáhlými zkušenostmi,“ sdělil premiér Sobotka.

Muzeum tolerance

Premiér zavítal v Los Angeles do Muzea tolerance, kde ocenil, že se jeho představitelé snaží uchovávat v povědomí společnosti památku obětí holocaustu a zejména poučení, které z této tragické kapitoly dějin plyne. Po muzeu předsedu vlády provedl Rabín Hier. Následně zde pak poobědvali s představiteli židovské komunity. „Česká republika je v oblasti podpory vzdělávání a výzkumu o holokaustu v mezinárodním měřítku velice aktivní. V ČR např. sídlí Evropský institut odkazu Šoa, který se zabývá problematikou navrácení židovského majetku, péče o židovské kulturní statky a zajištění sociálních potřeb lidí, kteří přežili holokaust,“ vysvětlil premiér Sobotka.

Předseda vlády zakončil svou v pořadí již třetí pracovní cestu do Spojených států amerických v San Franciscu zahájením 5. ročníku úspěšného filmového festivalu Czech That Film zaměřeného na propagaci nedávno natočených snímků českých režisérů. Zahajovacím filmem byl Život podle Václava Havla, dokument Andrey Sedláčkové, který představuje celoživotní příběh Václava Havla a zachycuje ho ve všech životních etapách a rolích.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie