Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 11. 2018 16:15

V Praze se uskutečnily už páté česko-polské mezivládní konzultace

V Praze se uskutečnily už páté česko-polské mezivládní konzultace
V Praze se uskutečnily už páté česko-polské mezivládní konzultace
Ve čtvrtek 15. listopadu 2018 se v Praze uskutečnilo společné setkání zástupců české a polské vlády. Na v pořadí už pátém setkání jednaly kabinety v čele s předsedy vlád Andrejem Babišem a Mateuszem Morawieckim o vzájemné spolupráci v jednotlivých resortních otázkách. Samotní premiéři se věnovali také evropským tématům, jakými jsou například víceletý finanční rámec či migrace.

Členové obou vlád se nejprve setkali na slavnostním zahájení v Kramářově vile. Po separátních jednáních,  z nichž se většina uskutečnila ve Strakově akademii, zakončili program pracovním obědem v Lichtenštejnském paláci.

Za českou stranu se společného zasedání zúčastnil místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, ministr dopravy Dan Ťok, ministr zemědělství Miroslav Toman, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a náměstek ministra vnitra.

Předseda vlády Andrej Babiš ocenil mezivládní setkání jako vynikající příležitost pro diskuzi o vzájemných vztazích, která zároveň udržuje tradici česko-polského dialogu. Obě země si v tomto období také připomínají sto let své státnosti.

„Velice si vážím toho, že polská vláda přijala pozvání na již páté mezivládní konzultace, které se navíc konají v době, kdy obě země slaví sto let své státnosti. Je to další důkaz našeho blízkého partnerství,“ konstatoval premiér Andrej Babiš. „Společně budujeme pevnou tradici, která bude trvalou součástí otevřeného a konstruktivního dialogu o česko-polské spolupráci v dalších oblastech společného zájmu,“ dodal předseda vlády Andrej Babiš.

S polským premiérem Morawieckim jednal premiér Babiš především o migraci, na kterou mají obě země podobný pohled, kdy podporují důslednou ochranu vnějších hranic a boj proti nelegální migraci. Společnými tématy byla také příprava prosincové Evropské rady, víceletý finanční rámec a koheze. Za důležitou podmínku evropské soudržnosti oba státníci označili také dobré fungování regionální spolupráce v rámci Visegrádské čtyřky.

Premiér Babiš poukázal také na fakt, že Polsko je v současnosti druhým největším obchodním partnerem České republiky s obratem vzájemného obchodu více než 20 miliard eur. „Doufám a věřím, že náš vzájemný obchod bude dál prosperovat,“ podotkl.

S polským protějškem premiér Babiš probíral i dopravní infrastrukturu spojující obě země a řešili i otázku životního prostředí, konkrétně rozšiřování těžby na dole Turów poblíž hranic s ČR. „Pana premiéra jsem ujistil, že si ceníme polského záměru zavést taková opatření, která sníží riziko úbytku podzemní vody, jenž by mohl negativně ovlivnit zásoby pitné vody na české straně. Zároveň bychom uvítali těsnější spolupráci v rámci procesu mezistátního posuzování vlivu na životní prostředí,“ konstatoval Andrej Babiš.

Další potenciál pro rozvoj spolupráce je podle premiéra Babiše na poli jaderné energetiky, kdy obě země stojí před rozhodnutím o využívání jaderné energie a stavbě jaderných zdrojů.

Česko-polské mezivládní konzultace se konají v intervalu jednoho až dvou let. Poslední se uskutečnily v roce 2016 ve Varšavě, první pak v roce 2011 v Praze. Česká republika se schází ve stejném formátu také s vládou Státu Izrael a pravidelně se koná také společné zasedání vlád se Slovenskem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie