Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2012 14:05

V4: Evropa musí volit dlouhodobé cíle

Předsedové zemí Visegrádské čtyřky dnes v Praze koordinovali společné postoje v klíčových otázkách před konáním Evropské rady. Česká republika předala předsednictví Polsku.

Jedním z hlavních výstupů dnešního summitu byl společný dopis premiérů Petra Nečase, Viktora Orbána, Donalda Tuska a Roberta Fica šéfům nejvyšších orgánů Evropské unie, který shrnuje společné klíčové priority před červnovým jednáním Evropské rady.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dopis adresovaný předsedům Evropské rady Hermannovi Van Rompuyovi, Evropské komise José Barrosovi a Evropského parlamentu Martinovi Schulzovi vyjadřuje postoj zemí Visegrádské skupiny k aktuální situaci v eurozóně a Evropské unii. „Dopis shrnuje naše společné klíčové priority,“ řekl předseda české vlády Petr Nečas.

Předsedové vlád Česka, Maďarska, Polska a Slovenska se v dopise shodují na nezbytnosti postupovat ve strukturálních reformách a fiskální konsolidaci na národní úrovni. Cílem je nalézt nejvhodnější nástroje pro podporu zaměstnanosti a růstu a dlouhodobé udržení konkurenceschopnosti členských zemí. Vyzývají proto k diskuzi o možnostech restartování ekonomického růstu. „Věříme, že těmito úvahami a návrhy můžeme konstruktivně přispět k úspěchu našeho společného úsilí identifikovat nové prvky růstu,“ píší premiéři v dopise.

Jako jeden ze způsobů dosažení těchto cílů vidí země V4 v hlubokých strukturálních reformách na vnitrostátní úrovni. Zdůrazňují také dokončení jednotného evropského trhu jako předpoklad pro budoucí růst v Unii, s čímž souvisí i snižování regulatorní a administrativní zátěže. Jako důležitý nástroj uvádí v dopise rovněž víceletý finanční rámec na roky 2014 - 2020. Cílem politiky soudržnosti by pak mělo být odstranění rozdílů mezi více a méně rozvinutými regiony a členskými státy.

Premiéři ocenili české předsednictví

Předsedové vlád zemí V4 na dnešním summitu vyhodnotili také české předsednictví ve skupině, které se chýlí ke konci. Zároveň projednali program nastupujícího polského předsednictví. České předsednictví se zaměřilo na úzkou spolupráci nad evropskými tématy. Výsledkem této koordinace je například společný postup v otázkách kohezní politiky při jednáních o novém rozpočtovém rámci EU na léta 2014 – 2020.

Vyjádřili jsme hluboké uznání vůči České republice a osobě pana premiéra. Přichystal pro nás skvělé výsledky, byl i skvělým lídrem,“ uvedl maďarský premiér. Zdůraznil, že vedle reforem je důležité se zaměřit na renovaci. Varoval před dalším zadlužováním, kterému lze podle něj předejít řešením otázek do budoucna. „České předsednictví bylo úspěšné z toho důvodu, že se zaměřilo na otázky budoucnosti,“ prohlásil Viktor Orbán. „Roční české předsednictví bylo pragmatické a věcné,“ zhodnotil rovněž slovenský premiér Robert Fico uplynulý rok.

Spolupráce na úrovni V4 funguje výborně

Všichni čtyři premiéři se také shodli na silné spolupráci v rámci Visegrádské skupiny a jejím dobrém fungování v rámci koordinace společných postupů. „V4 se jednoznačně osvědčila jako dobrá platforma pro koordinaci našich postojů v celé řadě oblastí,“ prohlásil předseda vlády ČR Petr Nečas. „Výsledek ve formě dopisu je důkazem, že tato spolupráce je možná,“ řekl po jednání summitu též premiér Polska Donald Tusk.

V4 hodlá podporovat východní sousedy

V rámci jednání hovořili mimo jiné také o podpoře zemí na východní hranici Evropské unie. „Všechny naše země spustily program Visegrad 4 Eastern Partnership v rámci Mezinárodního visegrádského fondu,“ uvedl premiér Petr Nečas s důrazem na zájem zemí V4 o východní státy a jejich budoucí integraci. Projekt přispěje také k evropské politice Východního partnerství.

Jedním z klíčových témat dnešního summitu i celého českého předsednictví byla energetika a společné postoje všech čtyř zemí, které se shodují zejména v otázkách energetické bezpečnosti, energetického mixu v rukou jednotlivých členských zemí, ale i jaderné energetiky.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie