Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 4. 2014 16:47

Válečný veterán Bedřich Utitz obdržel z rukou premiéra Sobotky Cenu Arnošta Lustiga

Předseda vlády Bohuslava Sobotka v pátek 11. dubna 2014 předal Cenu Arnošta Lustiga.
Předseda vlády Bohuslava Sobotka v pátek 11. dubna 2014 předal Cenu Arnošta Lustiga.
Novým držitelem Ceny Arnošta Lustiga je 93letý válečný veterán, novinář a exilový nakladatel Bedřich Utitz. Cenu mu osobně předal premiér Bohuslav Sobotka během slavnostního ceremoniálu v rezidenci primátora hlavního města Prahy.

Odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost – to jsou vlastnosti, za které byl vyznamenán Bedřich Utitz Cenou Arnošta Lustiga. „Život pana Bedřicha Utitze lze číst jako kroniku našeho národního osudu. Spojuje se v něm kulturní kontext německojazyčný, židovský a český, dvojí emigrace a dvojí návrat do vlasti, boj za porážku fašismu i vystřízlivění z komunistického snu, snaha o spravedlivější poválečný svět i obnova demokracie po listopadu 1989,“ pronesl při předávání ceny předseda vlády Sobotka.

Český novinář, kapitán ve výslužbě, poslední žijící příslušník československé jednotky generála Klapálka na Středním východě, spisovatel, rozhlasový redaktor a zakladatel exilového nakladatelství se narodil 20. listopadu 1920 ve Vídni v české židovské rodině. Ve 12 letech se jeho rodina vrátila zpět do Prahy, odkud pocházel Utitzův otec. Roku 1939 Bedřich Utitz emigroval z Protektorátu Čechy a Morava do Palestiny. S protiletadlovým plukem se účastnil obrany Tobrúku i obléhání Dungerque. V lednu 1945 byl zajat Němci a v rámci výměny zajatců propuštěn.

V roce 1946 Utitz nastoupil do České tiskové kanceláře a v roce 1949 do Telepressu. V 50. letech působil v Československém rozhlase, kde byl v zahraniční redakci nadřízeným Arnošta Lustiga. V letech 1963 – 1965 pracoval v americkém rozhlasovém vysílání na Kubě. Po srpnové okupaci emigroval do Německa a v Kolíně nad Rýnem založil s Adolfem Müllerem samizdatové nakladatelství Index.

Bedřich Utitz je držitelem Československého válečného kříže, medaile Za chrabrost i Řádu Tomáše Garrigua Masaryka, který mu předal bývalý prezident Václav Havel. Vyznamenán byl také oceněním Za obranu republiky.

Prvním laureátem Ceny Arnošta Lustiga se stal v roce 2012 biskup Václav Malý, druhou oceněnou osobností byla v roce 2013 zpravodajská hlasatelka Kamila Moučková. Třetím laureátem se stal 11. dubna 2014 Bedřich Utitz.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie