Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Očekáváné události

26. 8. 2015 16:00

29. - 30. srpna 2015: Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí se tento víkend opět otevírá veřejnosti

Již počtvrté v tomto roce otevírá Úřad vlády ČR veřejnosti brány vily Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Letní sídlo manželů Benešových bude pro zájemce otevřeno ještě v září a říjnu vždy poslední víkend v měsíci.

Prohlídky probíhají od 10 do 16 hodin v organizovaných skupinách za doprovodu průvodce. Délka prohlídky je 50 minut.

Pro velký zájem vám doporučujeme si čas prohlídky rezervovat na telefonním čísle 224 002 189 (po-pá: 9.00 – 15.00).

Dny otevřených dveří v roce 2015:

29. - 30. srpna
26. - 27. září
24. - 25. října

Vila, jež je od roku 1975 ve správě Úřadu vlády ČR a je jedinou mimopražskou rezidencí premiéra České republiky, prošla v posledních letech rozsáhlou obnovou. Ve spolupráci s Husitským muzeem v Táboře získala původní podobu z let, kdy ji obývali manželé Benešovi. Od roku 2009, kdy byla poprvé zpřístupněna veřejnosti, si ji prohlédlo více než dvacet tisíc návštěvníků.

V rámci prohlídky je možné si prohlédnout exteriér vily, jejíž fasáda se navrátila do původního barevného pojetí s typickými zelenými okenicemi. Příchozí se mohou těšit na oblíbené prezidentovo zákoutí, které se nachází v přízemní hale, dále na jídelnu a pracovnu, jež se spolu s ložnicí nachází v prvním patře. Interiér je vybaven starožitnostmi a dobovým nábytkem, kterým svůj dům vybavili manželé Benešovi.

Součástí komentované prohlídky je též procházka přilehlým parkem, jenž je jednou z mála zachovaných zahrad z 30. let 20. století na našem území. Trasa je zakončena u hrobky manželů Benešových. Osobní i politický život Edvarda Beneše je přehledně zdokumentován v expozici Husitského muzea v Táboře, která se nachází v Památníku Edvarda Beneše v dolní části zahrady.


Těšíme se na vaši návštěvu!

Adresa
Dr. E. Beneše 201,
390 01 Sezimovo Ústí I.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy