Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 10. 2016 14:40

Vláda Bohuslava Sobotky přijala nový plán pro digitální ekonomiku

Před jednáním vlády, 17. října 2016.
Před jednáním vlády, 17. října 2016.
Kabinet Bohuslava Sobotky na svém jednání 17. října 2016 odsouhlasil aktualizovaný Akční plán pro rozvoj digitálního trhu. Dále vláda schválila mandát předsedy vlády na jednání Evropské rady koncem tohoto týdne a aktivizaci Českomoravské záruční a rozvojové banky jako národní rozvojové banky. Vláda naopak nesouhlasila s poslaneckým návrhem na ustanovení referenda o vystoupení z NATO.

Aktualizovaný Akční plán pro rozvoj digitálního trhu

Vláda přijala nový Akční plán, který má shrnout směřování vládní politiky a zásadní opatření, která se připravují na podporu rozvoje digitálního trhu. Dokument vznikl pod vedením koordinátora digitální agendy ČR, čemuž předcházela detailní diskuze s aktéry z řad ministerstev, hospodářských a sociálních partnerů i odborníky v oblasti ITC.

Akční plán formuluje pět hlavních prioritních oblastí – e-skills, e-government, e-commerce, e-bezpečnost a e-výzvy. V rámci jednotlivých priorit pak jsou rozpracována opatření, kterým se bude digitální koordinátor věnovat ve spolupráci s jednotlivými rezorty. V blízké době jde například o úpravy legislativního procesu tak, aby lépe odpovídal digitální agendě, nebo o přípravu právní analýzy ke službám takzvané sdílené ekonomiky.

Více informací o Akčním plánu naleznete zde. Jeho kompletní znění si lze přečíst na webových stránkách digiczech.eu.

Mandát předsedy vlády na Evropskou radu

Kabinet rovněž odsouhlasil mandát předsedy vlády na Evropskou radu, která se uskuteční ve dnech 20. a 21. října. Jejími hlavními tématy budou otázky takzvané migrační krize, vnějších vztahů, obchodní politiky i dalších hospodářských oblastí.

„Jsem velmi rád, že v oblasti migrace budeme projednávat dlouhodobé české priority, které jsme na evropské půdě v minulých měsících prosazovali. Jde o ochranu vnějších hranic a spolupráci s třetími zeměmi. Z hlediska ČR je ochrana hranic prioritou a musíme k tomuto procesu přistoupit aktivně. Proto velmi vítám, že v říjnu došlo ke spuštění Společné pohraniční a pobřežní stráže. Naši podporu mají i další návrhy a projekty jako systém entry/exit nebo připravovaná evidence cestujících,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V ekonomických tématech by se Evropská rada měla rovněž zabývat dalšími kroky, pokud jde o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice, tedy tzv. Junckerova balíčku. Chceme, aby rozhodnutí o jeho prodloužení stálo na objektivním hodnocení dosavadního fungování.

Podpora podnikání prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky

Vláda dnes v zájmu podpory malého a středního podnikání souhlasila s aktivizací Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s. (ČMZRB). Fungování banky, která od loňského roku působí jako společnost ve stoprocentním vlastnictví státu, má být nastaveno tak, aby lépe podpořilo hospodářský růst v České republice.

Vláda se shodla, že navýší kapitál ČMZRB o 2,5 miliardy korun do konce roku 2018 a dále v závislosti na možnostech státního rozpočtu o další dvě miliardy Kč do konce roku 2020. Zároveň bude proveden projekt transformace ČMZRB jako národní rozvojové banky pro podporu investičního plánu pro Evropu (takzvaného Junckerova balíčku). To by mělo vést k realizovaným investicím ve výši až 100 miliard korun a napomoci budoucímu naplňování investiční politiky státu z národních zdrojů. V budoucnu by také měla vláda připravit věcný záměr návrhu zákona o národní rozvojové bance.

Poslanecký návrh: Referendum o odchodu ČR z NATO

Na svém zasedání členové vlády vyjádřili jednomyslný nesouhlas s poslaneckým návrhem KSČM, který počítal s vydáním ústavního zákona o referendu o vypovězení Severoatlantické smlouvy Českou republikou. Vláda dospěla k závěru, že by vydání ústavního zákona mohlo ohrozit bezpečnost a státní nezávislost České republiky. Kromě toho je návrh na vystoupení z NATO v rozporu s dlouhodobou zahraniční a bezpečnostní politikou České republiky, a to zejména s Bezpečnostní strategií České republiky z roku 2015.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-17--rijna-2016-149840/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie