Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 5. 2019 16:04

Vláda bude chtít upravit zákony a sankcionovat rozdílnou kvalitu zboží, která nebude znatelně odlišena obalem

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš a vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček jednali v pondělí 6. května se zástupci obchodních řetězců, Potravinářské komory, Asociace českého tradičního obchodu a Svazu obchodu a cestovního ruchu o problému dvojí kvality potravin. „Chceme, aby výrobci, kteří k nám dodávají zboží různé kvality, zásadně odlišili ten výrobek obalem,“ prohlásil Babiš po jednání. ČR by se podle něj v této otázce mohla obrátit kvůli možnému narušení vnitřního trhu i na Evropskou komisi.

A to v případě, že by se prokázalo, že distributoři a řetězce u nás nemají možnost nakoupit zboží stejné kvality, nebo kvality rozdílné ale odlišené obalem.

Majonéza ve Španělsku sice má stejný obal jako majonéza u nás, ale obsah a složení té majonézy je úplně jiné. Je tam například úplně jiný olej. Ten problém je, abychom nějakým způsobem donutili globálně producenty, aby vyráběli stejnou kvalitu, alespoň tedy v Evropě,“ uvedl předseda vlády.

Premiér se chce se zástupci obchodních řetězců sejít v nejbližší době ještě jednou. Stejně tak plánuje jednání s velkými nadnárodními producenty potravin.

Vláda už ale mezitím koná. Ministerstvo zemědělství před několika dny předložilo do meziresortního připomínkového řízení návrh novely zákona o potravinách. Ten spočívá v tom, že potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh. Za porušení zákazu bude možné udělit pokutu až 50 milionů korun.

Protože Ministerstvo zemědělství řeší jenom potraviny, tak jsme se domluvili, že Ministerstvo průmyslu a obchodu předloží návrh na veškeré zboží a následně tyto dva legislativní návrhy spojíme a projednáme na vládě,“ uvedl premiér Babiš.

Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka chce vláda umožnit maloobchodníkům nakupovat v zahraničí zboží různé kvality, ať je již vyšší či nižší, což jim nyní často producenti znemožňují. „Zvažujeme, že bychom znovelizovali zákon o významné tržní síle, který by vlastně lokálním distributorům jasně stanovil to, že pokud si lokální maloobchodník objedná stejné zboží, tak bude mít šanci ho dostat, což doposud nebylo možné,“ uvedl ministr Havlíček.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie