Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 7. 2014 10:58

Vláda chce od ledna zrušit poplatky za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách

Vláda České republiky dne 2. července 2014 schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která ruší regulační poplatky ve zdravotnictví s výjimkou devadesátikorunového poplatku za využití lékařské a zubní pohotovosti.

Pacienti nebudou muset platit třicet korun za návštěvu lékaře a poplatek v lékárně od ledna příštího roku. Vláda a sociální demokracie tímto plní slib a odstraňuje bariéry v přístupu k lékařské péči. Výpadku v příjmech se nemusí obávat ani lékaři a lékárny, zrušené poplatky jim budou kompenzovány tak, aby nebyli poškozeni,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Návrh na zrušení regulačních poplatků vychází z programového prohlášení vlády. Výpadek příjmů bude poskytovatelům zdravotní péče kompenzován díky již prosazenému zvýšení plateb za státní pojištěnce, které do systému veřejného zdravotního pojištění přinese přibližně 4,2 miliardy korun ročně, a také úhradovou vyhláškou.

Zdroj a více informací Ministerstvo zdravotnictví ČR, Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz , tel.: 224 972 166

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie