Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 10. 2019 19:03

Vláda chce znesnadnit zneužívání práva na informace, schválila také Národní kosmický plán

Vicepremiéři Jan Hamáček a Karel Havlíček komentují na tiskové konferenci výsledky jednání vlády, 14. října 2019.
Vicepremiéři Jan Hamáček a Karel Havlíček komentují na tiskové konferenci výsledky jednání vlády, 14. října 2019.
Vláda Andreje Babiše schválila na jednání v pondělí 14. října 2019 návrh novely zákona o svobodném přístupu k informacím. Důvodem novelizace je, že současná právní norma nedostatečně chrání povinné subjekty proti zneužívání práva na informace. Ministři se zabývali také Národním kosmickým plánem do roku 2025 či zajištěním příprav českého předsednictví v Radě EU pro rok 2020.

Novela zákona o svobodném přístupu k informacím přináší nové nástroje, kterými se úřady a instituce budou moci bránit žadatelům zneužívajícím práva na informace. Vláda tak chce řešit současný stav, kdy jsou povinné subjekty zahlcovány často nesmyslnými žádostmi. Do zákona proto navrhuje vložit úplně nový důvod odmítnutí žádosti, a to zneužití práva na informace. Rozšířit se mají i důvody odmítnutí žádosti, a to o bankovní tajemství, ochranu rovnosti účastníků soudních, rozhodčích a obdobných řízení či ochranu státních hmotných rezerv.

Podle návrhu, který teď půjde do Parlamentu, by musel žadatel v případech mimořádně rozsáhlého vyhledávání informací předem uhradit zálohu na úhradu nákladů s vyhledáváním spojených. Nově se součástí návrhu zákona má stát i novela zákona o právu na informace o životním prostředí.

Vláda schválila také Národní kosmický plán 2020–2025, který má Českou republiku i v dalších letech udržet na špici v kosmickém odvětví. Rozvoj oblasti kosmických aktivit schválený dokument považuje za důležitou součást rozvoje hospodářství a dobrého jména České republiky s obrovským ekonomickým, sociálním, strategickým a bezpečnostním potenciálem. Česká republika disponuje světově uznávanými odborníky i úspěšnými firmami v oboru. V Praze také sídlí Agentura EU pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), jejíž činnost se má od roku 2021 rozšířit na celý kosmický program Evropské unie.

Ministři se zabývali také zajištěním výběru mýtného po roce 2019 v návaznosti na aktuální stav přezkumného řízení vedeného Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Nový satelitní mýtný systém je již téměř připraven ke spuštění, v současnosti probíhá jeho pilotní provoz.

Vláda řešila také finanční a personální zajištění příprav českého předsednictví Radě Evropské unie v roce 2020. Schválila navrženou úspornou variantu, která chce předejít chybám posledního českého předsednictví v roce 2009. České předsednictví má být podle návrhu vlády racionální, úsporné a také udržitelné a přívětivé k životnímu prostředí.

Před jednáním kabinetu zasedl Výbor pro EU na vládní úrovni, který se zabýval především mandátem pro předsedu vlády na nadcházející jednání Evropské rady v Bruselu 17. a 18. října. Hlavním tématem jednání představitelů EU bude blížící se brexit, ale zabývat se budou i dalším vyjednáváním o víceletém finančním rámci a klimatickou politikou. Vyslechnou i novou předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která představí priority nově složené Komise.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/vysledky-jednani-vlady-14-rijna-2019-176889/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie