Aktuálně

14. 1. 2015 16:14

Vláda chce zpřísnit podmínky pro skladování munice

Tisková konference po jednání vlády 14. ledna 2015.
Tisková konference po jednání vlády 14. ledna 2015.
Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky na své schůzi 14. ledna 2015 schválil investici do výstavby silničního obchvatu v Dobrovízi, rozhodl o pomoci syrským rodinám a shodl se rovněž na revizi legislativy, která upravuje nakládání s municí.

Vláda podporuje nové investice

Koaliční vláda podpořila další významnou investici pro Českou republiku a naplňuje své programové cíle v oblasti získávání investic a vytváření nových pracovních míst. Na svém dnešním jednání schválila uvolnění částky 85 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury na výstavbu obchvatu v Dobrovízi u Prahy, a to v souvislosti se stavbou logistického centra společnosti Amazon. Díky tomuto rozhodnutí vznikne více než 1500 nových pracovních míst. Výstavba nových komunikací je podmínkou pro úspěšné dokončení haly. Nové silniční spojení navíc zatraktivní celou zónu a podpoří její rozvoj.

Průmyslová zóna v Dobrovízi bude díky novým komunikacím II. a III. třídy napojena na rychlostní silnici R6 z Prahy do Karlových Varů. Zároveň bude vystavěn nový obchvat Dobrovíze.

Přísnější podmínky pro skladování munice

Vládní kabinet pokračuje v řešení nedostačující legislativy v oblasti nakládání s municí. Ministři vnitra, průmyslu a obchodu, životního prostředí a předseda Českého báňského úřadu budou na základě rozhodnutí vlády společně pracovat na revizi legislativy upravující nakládání s municí soukromými firmami.

Současná legislativa je nedostatečná a omezuje kontrolní orgány, které nemohou včas odhalovat případné problémy. Vláda chce změnou zákonů maximálně ochránit zdraví, životy a majetek občanů.

Výsledkem bude větší provázanost právních předpisů, zajištění lepších podmínek pro kontrolu skladování a úplný přehled o skladované munici. Revize by měla být hotová do poloviny roku 2015.

Nahrává se přehrávač videa ...

Česká republika přijme syrské uprchlíky

Vláda jednohlasně schválila pomoc 15 syrským rodinám, které uprchly před občanskou válkou do Jordánska. Přesídlení do České republiky se bude týkat především rodin s malými dětmi, které jsou zraněné nebo nemocné. Všem bude poskytnut azyl a zdravotní i sociální asistence. Všichni přesídlení budou navíc zařazeni do Státního integračního programu ČR, který jim pomůže začlenit se do české společnosti. Konkrétní rodiny přímo v Jordánsku vybere pracovní skupina Ministerstva vnitra. Česká republika se tímto připojí k ostatním státům Evropské unie, které zvýšily svou pomoc syrským uprchlíkům.

Vláda ve středu zároveň schválila program Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům přímo v oblastech, kde došlo k ozbrojeným konfliktům nebo humanitárním a přírodním katastrofám, které vyvolaly velké migrační přesuny postižených obyvatel. Česká republika na něj uvolní až 100 milionů korun ročně. Program doplní už existující projekt MEDEVAC.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie