Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 11. 2015 20:07

Vláda ČR pokračuje v koordinovém přístupu v řešení migrační krize

Za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky se v úterý 10. listopadu 2015 uskutečnilo zasedání Koordinačního orgánu pro řízení ochrany státních hranic a migraci na vládní úrovni, který tvoří všichni členové vlády. Koordinační orgán dnes projednal osm bodů souvisejících s problematikou migrace, zaměřených především na prevenci nelegální migrace a na podporu stabilizačních opatření v oblastech původu migračních pohybů.

Dnešní zasedání doporučilo vládě poskytnout peněžní dar ve výši 1 075 000 Kč z rozpočtu Ministerstva vnitra Mezinárodnímu centru pro rozvoj migračních politik. Toto rozhodnutí navazuje na mezinárodní spolupráci České republiky s Polskem, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem na podporu stabilizace vnitřně vysídlených osob na Ukrajině, kterých je v současné době již téměř 1,5 milionu. Projekt se zaměří na posílení kapacit ukrajinského Ministerstva sociální politiky pro stabilizaci situace vnitřně vysídlených osob na Ukrajině.

Kromě toho Koordinační orgán projednal koncepci Ministra vnitra pro asistenci uprchlíkům a státům pod silnými migračními tlaky a uložil ministru vnitra vytvořit mezirezortní pracovní skupinu, doporučující vládě roční priority pro asistenci uprchlíkům a státům, které jsou pod silnými migračními tlaky.

Koordinační orgán navrhl vládě schválit využití finančních prostředků ve výši 60 milionů Kč na zřízení Stálého zdravotně humanitárního programu MEDEVAC, určeného na pomoc obětem ozbrojených konfliktů. Cílem programu by mělo být posílení kapacit zdravotnických center a zdravotnické infrastruktury v zemích původu imigračních vln.

Koordinační orgán pro řízení ochrany státních hranic a migraci také doporučil navýšit o 40 mil. Kč podporu Programu Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů v roce 2015. Tato pomoc půjde zejména na podporu uprchlického tábora v iráckém Kurdistánu, na kofinancování programu ochrany a rozvoje pro severní Afriku a na finanční podporu Srbska při posilování azylového a migračního systému pro řešení syrské uprchlické krize.

Dalším z materiálů, o kterém na Koordinačním orgánu členové debatovali, je návrh na přesídlení 153 osob z Irácké republiky, a to na základě žádosti Nadačního fondu Generace 21.

Dnešního jednání se společně s předsedou vlády zúčastnil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Další resorty na jednání zastupovali náměstci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie