Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 2. 2014 18:37

Vláda ČR pomůže zraněným občanům Ukrajiny v rámci humanitárního programu MEDEVAC

Kabinet Bohuslava Sobotky se zapojí do pomoci ukrajinským občanům prostřednictvím programu MEDEVAC.
Kabinet Bohuslava Sobotky se zapojí do pomoci ukrajinským občanům prostřednictvím programu MEDEVAC.
Kabinet Bohuslava Sobotky se zapojí do mezinárodní humanitární pomoci vůči Ukrajině prostřednictvím programu MEDEVAC. Vláda ČR tímto rozhodnutím reaguje na tíživou situaci ukrajinských občanů, kteří byli zraněni v důsledku politického konfliktu a občanských nepokojů, jež v posledních měsících sužují Ukrajinu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Na základě dnešního usnesení vlády vyšle ČR zítra na Ukrajinu dva speciální letouny Casa a Airbus s humanitární pomocí, které by měly dopravit do ČR přes dvě desítky zraněných občanů Ukrajiny. Ti budou ošetřeni a léčeni v rámci humanitárního programu MEDEVAC. Hospitalizováni budou ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Fakultní nemocnici v Motole, Ústřední vojenské nemocnici a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Pacienti byli vybráni ve spolupráci s paramediky z mise Člověk v tísni.

Česká republika vnímá složitý politický konflikt na Ukrajině, který si vyžádal mrtvé i zraněné, s velkými obavami. Kromě pomoci v oblasti diplomatického řešení se vláda ČR rozhodla pomoci Ukrajině i poskytnutím lékařské péče. Proto česká vláda nabídla Ukrajině pomocnou ruku v rámci speciálního humanitárního programu MEDEVAC, díky němuž dopravíme do ČR k ošetření více než dvacet těžce zraněných ukrajinských občanů,“ řekl premiér ČR Bohuslav Sobotka k rozhodnutí vlády.

Pacientům z Ukrajiny chceme poskytnout maximální možnou lékařskou péči, fakultní nemocnice budou na jejich převoz a hospitalizaci připraveny. Jedná se o velmi těžce zraněné, kteří po násilných střetech s policejními pořádkovými silami trpí různými zraněními, jako jsou mnohočetná střelná zranění například hrudníku, hlavy či zranění vnitřních orgánů,“ doplnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Program MEDEVAC

Program MEDEVAC, který je v gesci Ministerstva vnitra ČR, slouží především k léčbě vážně nemocných dětí z oblastí postižených válkou či jinými krizemi, kterým nebylo možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Program spravuje Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s ministerstvy zahraničních věcí, zdravotnictví a obrany. Funguje od roku 1993, kdy vznikl jako reakce na válečný konflikt v Bosně a Hercegovině následovaný válečným konfliktem v Kosovu. Rozšíření pomoci do severní Afriky schválila vláda na návrh Ministerstva vnitra ČR v červnu loňského roku.

Od roku 1993 bylo v rámci programu MEDEVAC léčeno celkem 165 pacientů (převážně dětí) z Bosny a Hercegoviny (17), Kosova (40), Čečenska (1), Iráku (42), Pákistánu (10), Afghánistánu (14), Kambodže (7), Libye (17) a Myanmaru/Barmy (3) a Sýrie (14).

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie