Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 1. 2015 17:57

Vláda ČR rozhodla o větší kontrole peněz ve zdravotním pojištění

Před jednáním vlády, 7. ledna 2015.
Před jednáním vlády, 7. ledna 2015.
Vláda ČR na svém prvním zasedání v roce 2015 schválila novelu zákona o veřejném zdravotnictví, odsouhlasila nominaci nového náčelníka Generálního štábu Josefa Bečváře a zabývala se také aktuálním stavem čerpání peněz z fondů EU. Zcela mimořádně pak vláda zařadila do svého programu aktuální informaci o teroristickém útoku v redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo, při kterém zemřelo dvanáct lidí.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda ČR vyjádřila hlubokou lítost rodinám a příbuzným obětí teroristického činu v Paříži a tvrdě odsoudila jakýkoliv akt terorismu a násilí, páchaného na nevinných lidech. Předseda vlády Sobotka zaslal kondolenční dopis francouzskému premiérovi Vallesovi a vyjádřil francouzské vládě plnou podporu.

Prohlášení předsedy vlády Bohuslava Sobotky k útoku v Paříži.

O bezpečnostní situaci a aktuálních informacích jednal bezprostředně po zasedání vlády ve Strakově akademii premiér Sobotka společně s ministrem vnitra, prezidentem Policie ČR a ředitelem Bezpečnostní informační služby. Podle ministra vnitra Milana Chovance nejsou informace o tom, že by ČR v této oblasti hrozilo aktuální nebezpečí.

Čerpání evropských fondů

Jedním z důležitých témat středečního jednání vlády byl aktuální stav čerpání peněz z fondů Evropské unie. Kvůli minulým vládám patřila Česká republika v období let 2007 až 2013 v čerpání peněz ze strukturálních fondů k nejhorším v Evropě. V době nástupu nové vlády hrozilo, že z evropských peněz nedočerpá Česká republika téměř 30 miliard korun. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky upravil pravidla čerpání dotací, nastavil transparentnější přístup k příjemcům a významně zlepšil stav čerpání evropských peněz. Ministerstvo pro místní rozvoj informovalo o tom, že ztrátu se z původních 30 miliard korun podařilo loni snížit na 9 miliard korun. Nejlépe se dařilo čerpat operační programy Podnikání a inovace, Lidské zdroje a zaměstnanost a Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Větší dohled nad penězi ve zdravotnictví

Kromě evropských fondů vláda schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta má za cíl především posílit státní dozor nad finančními toky zdravotního pojištění a nad fungováním zdravotních pojišťoven, nově dojde ke zveřejňování smluv a úhradě zdravotní péče pojišťovnami. Schválením této novely naplnila koalice další závazek vycházející z Programového prohlášení vlády.

Nový náčelník Generálního štábu

Vláda dnes také schválila nominaci Josefa Bečváře na post náčelníka Generálního štábu Armády ČR. Ve funkci nahradí Petra Pavla, který povede Vojenský výbor NATO. Generálporučík Josef Bečvář zastával velitelské a štábní funkce u útvarů raketového a dělostřeleckého vojska. V současné době je prvním zástupcem náčelníka Generálního štábu.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie