Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 5. 2013 14:16

Vláda doporučila ukončení projektu sKarty

Další návrh z dílny ministryně Müllerové na změnu systému sKaret dnes vláda odmítla a doporučila ukončení celého projektu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda zamítla první návrh na úpravu systému sKaret již na svém jednání 10. dubna letošního roku. Předseda vlády Petr Nečas v dubnu k řešení situace poznamenal: „Jsem přesvědčen, že toto je ta nejméně špatná cesta, tzn. zrušení tohoto projektu. Já ho nepovažuji za opravitelný. Já jsem přesvědčený, že tato věc jde mimo rámec uzavřené koaliční dohody, která jednoznačně mluvila o dobrovolnosti těchto sKaret. Paní ministryni jsem již před dvěma týdny adresoval své doporučení. Nemůže být překvapena, když nerespektovala doporučení premiéra, že tento návrh byl drtivou většinou vlády zamítnut,“ řekl premiér.

Tehdy také připomněl zodpovědnost resortní ministryně za vyřešení současného neuspokojivého stavu. „Paní ministryně zodpovídá za svůj resort, za legislativu svého resortu, není na ostatních členech vlády, aby za ni definovali nějaké zadání, ona za to nese zodpovědnost. Ona musí přijít s řešením, na základě kterého získá podporu většiny vlády i poslanecké sněmovny,“ dodal Petr Nečas.

Premiér: Odmítám pouhé dílčí úpravy nefunkčního systému

Dnešní další pokus o zachování sKaret, který ministryně Müllerová předložila jako reakci na připomínky vlády z 10. dubna, přinesl jen dílčí změny. Návrh opakovaně obsahoval povinnost příjemce dávek kartu převzít za účelem identifikace vůči úřadu práce. Odpadla by povinnost zřizovat bankovní účet u České spořitelny, přes který jim stát dávky posílá. Držitel karty by si mohl vybrat jeden ze způsobů výplaty dávek, a to bezhotovostní platbou, převodem anebo výběrem v hotovosti. Dávky by tak jejich příjemcům posílal přímo stát, a to na jejich účet, či složenkou, za kterou by platili.

Kabinet dnes však ministryni doporučil jednat s Českou spořitelnou a zahájit legislativní kroky k ukončení projektu.

Ministryně Müllerová: Ke zpožděné výplatě dávek nedojde

Premiér Nečas zdůraznil, že nyní je úkolem MPSV udělat všechny kroky k zajištění řádné výplaty dávek. „Lidé mají právo dostat včas dávky, na které mají právo ze zákona. Mají právo je dostat v termínech, na které jsou zvyklí,“ uvedl premiér.

Ministryně práce a sociálních věcí uvedla, že usnesení vlády bere na vědomí a v souladu s ním podnikne opatření k dalšímu postupu ve výplatě dávek tak, aby nebyli poškozeni jejich příjemci.

Opakovaně jsem dnes předložila návrh, který zpřesňuje podmínky užívání sKaret. Vláda tento návrh neschválila. Doporučení vlády beru na vědomí a musím říci, že se dá předpokládat série jednání s Českou spořitelnou a také uvnitř resortu ministerstva práce a sociálních věcí. Učiníme kroky k tomu, aby se výplaty sociálních dávek nezpozdily. Tzn., předpokládám i přechodné období pro přenastavení procesu pro výplatu dávek. V tuto chvíli nemám informace o zpoždění výplaty dávek,“ řekla Ludmila Müllerová.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie