Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 7. 2011 18:45

Vláda je pro průhlednější financování politických stran

Kabinet Petra Nečase vzal na vědomí analýzu zprůhlednění financování politických stran a hnutí.

Dokument, který je v souladu s vládní protikorupční strategií, má za úkol především komplexně vyřešit problematiku transparentnosti financování politických stran a hnutí. Počítá také s další redukcí výše příspěvku, který dostávají politické strany ze státního rozpočtu.Vláda je pro průhlednější financování politických stran

Analýza zahrnuje hlavní problémy současné právní úpravy. Z hlediska transparentnosti kritizuje především nedostatečně zobrazený tok finančních prostředků, absenci řešení nezákonného přijetí věcného daru či bezúplatného plnění či povinnosti samostatně zveřejňovat dary, které strany a hnutí obdržely v souvislosti s financováním volebních kampaní.

V rámci zlepšení kontroly navrhuje materiál ministerstva vnitra jednak zavedení kontrolního výboru, který by byl jako jediný oprávněný kontrolovat výroční finanční zprávy. Složen by byl ze zástupců politických stran, které by se takto kontrolovaly navzájem. Druhou variantou by mohlo být posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu či zachování stávajícího systému veřejné kontroly výročních finančních zpráv Poslaneckou sněmovnou s rozšířením působnosti kontrolního výboru o posouzení stížností třetích osob a jejich následné šetření.

Financování politických stran bude ještě předmětem dalších jednání na politické úrovni. Na základě jejich výsledků pak bude upraven konečný právní rámec, doplnil premiér Petr Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie