Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 8. 2013 12:19

Vláda je v demisi, prezident ji přijal z rukou premiéra

Kabinet Jiřího Rusnoka povládne v demisi až do nástupu nové vlády, která vzejde z voleb do Poslanecké sněmovny.

V úterý v poledne převzal prezident republiky Miloš Zeman demisi vlády z rukou premiéra Jiřího Rusnoka. „Vážený pane prezidente, v souladu s článkem 73 odstavcem prvním Ústavy České republiky vám přináším demisi vlády České republiky,“ řekl předseda vlády v demisi.

V úterý 13. srpna 2013 v poledne převzal prezident republiky Miloš Zeman demisi vlády z rukou premiéra Jiřího Rusnoka
V úterý 13. srpna 2013 v poledne převzal prezident republiky Miloš Zeman demisi vlády z rukou premiéra Jiřího Rusnoka

Prezident Miloš Zeman demisi přijal. „Vážený pane ministerský předsedo, dovolte mi, abych vám velmi upřímně poděkoval za práci, kterou vaše vláda až dosud vykonala a abych vás a vaši vládu pověřil výkonem odpovídajících funkcí až do doby ustanovení nové vlády, jak doufám vlády, která vzejde ze svobodných voleb. Dovolte mi, abych vám i vaší vládě do tohoto období popřál hodně úspěchů,“ řekl prezident.

Jiřího Rusnoka jmenoval prezident republiky do funkce předsedy vlády 25. června, vládu pak 10. července. Rusnokova vláda však nedostala potřebnou důvěru poslanců.

Poslanecká sněmovna bude hlasovat o svém rozpuštění 20. srpna. Pokud schválí usnesení o ukončení svojí činnosti, měl by prezident republiky dolní komoru rozpustit a do 60 dnů vyhlásit parlamentní volby. Podle předběžných odhadů by se volby mohly uskutečnit v průběhu října.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie