Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 3. 2015 13:52

Vláda jednala s Asociací krajů o opravách silnic a dalších tématech

Tisková konference po jednání vlády se zástupci Asociace krajů České republiky 25. března 2015.
Tisková konference po jednání vlády se zástupci Asociace krajů České republiky 25. března 2015.
Ve středu 25. března 2015 se ve Strakově akademii uskutečnilo společné jednání vlády premiéra Bohuslava Sobotky se zástupci Asociace krajů. Hlavními tématy, o kterých členové kabinetu a hejtmané jednotlivých krajů diskutovali, bylo především navýšení financování sociálních služeb a systémové financování oprav mostů a silnic nižších tříd.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dnešní společné jednání vlády a Asociace krajů ČR bylo první v letošním roce, od začátku fungování vlády jde ale už o čtvrté společné jednání. Vláda chce při těchto setkáních podpořit dlouhodobé i aktuální potřeby krajů, a pokračovat tak v probíhajícím sociálním dialogu.

Jedním z hlavních bodů, které vláda s hejtmany začala ve středu projednávat, bylo uvolnění finančních prostředků na rok 2015 pro krytí problematiky sociálních služeb v gesci krajů. Ke konečnému rozhodnutí ale dojde až po dalších diskuzích, které budou následovat. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i premiér Bohuslav Sobotka už předem požadavky krajů podpořili. Celkem kraje potřebují na dofinancování sociálních služeb zhruba 721 milionů korun.

Členové vlády také s hejtmany jednali o spolupráci státu a krajů při výstavbě dopravní infrastruktury a financování opravy mostů a silnic II. a III. třídy. Vláda už v rozpočtu na letošní rok vyčlenila dvě miliardy korun, které půjdou na obnovu silnic nižších tříd včetně mostů. Tématem bylo i zajištění zimní a běžné údržby silnic I. třídy v období po 1. květnu 2015 nebo financování regionální železniční dopravy po roce 2019.

Dalšími body jednání vlády s hejtmany bylo například personální zajištění čerpání evropských fondů v regionech, financování vynuceného navýšení počtu úředníků krajských úřadů, příprava čerpání fondů Evropské unie v letech 2014 až 2020 nebo fungování Integrovaného záchranného systému.

Předseda vlády v letošním roce pokračuje ve svých pracovních cestách do jednotlivých krajů České republiky. V březnu navštívil například Královéhradecký kraj a Vysočinu, zítra pak zamíří na jih Moravy. Kromě cest do krajů chce i do budoucna pokračovat v jednáních s Asociací krajů.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie