Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 7. 2015 16:42

Vláda jednala v Moravskoslezském kraji, schválila nové průmyslové zóny, podporu dopravní infrastruktury a kroky k zlepšení ovzduší v kraji

Tisková konference po jednání vlády v Ostravě, 22. července 2015.
Tisková konference po jednání vlády v Ostravě, 22. července 2015.
Vláda Bohuslava Sobotky dnes poprvé zasedala mimo Strakovu akademii, první výjezdní zasedání se odehrálo v Moravskoslezském kraji. V Ostravě jednala vláda společně s Radou Moravskoslezského kraje, primátory statutárních měst i zástupci krajské tripartity. Hlavními body jednání byla témata, která trápí Moravskoslezský kraj, tedy zaměstnanost, aktivní vytváření nových pracovních míst, podpora investic a nových průmyslových zón, zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji a rozvoj dopravní infrastruktury. Diskutovalo se rovněž o možnosti předčasných důchodů pro horníky. Výjezdní zasedání vlády bylo poznamenáno tragickou nehodou vlaku u Studénky, která si vyžádala několik obětí. Vláda své dnešní zasedání zahájila minutou ticha coby symbolickým uctěním obětí tragické události.

Podpora nových průmyslových zón 

Kabinet Bohuslava Sobotky odsouhlasil poskytnutí významného finančního příspěvku Moravskoslezskému kraji v souvislosti s výstavbou nové strategické průmyslové zóny Nad Barborou. Státní dotace na infrastrukturu ve výši 750 milionů korun bude vyplacena postupně do roku 2018. Zóna pak zajistí práci až 2 000 lidem z oblastí zasažených vysokou nezaměstnaností. Vláda nyní připravuje bezúplatný převod části areálu Barbora ze státního podniku DIAMO na Moravskoslezský kraj.

Tisková zpráva Ministerstva průmyslu a obchodu

Rozvoj regionální dopravy

Vláda prodiskutovala materiál Ministerstva dopravy, který oceňuje připravenost především silničních staveb v Moravskoslezském kraji. V nejbližších letech tak lze očekávat zahájení klíčových infrastrukturních projektů v regionu, například obchvatů několika měst a realizace významného tahu I/68 a I/11.

Tisková zpráva Ministerstva dopravy

Zlepšení kvality ovzduší v kraji

Vláda projednala zprávu Ministerstva životního prostředí, které chystá přednostní vydání nových programů zlepšování kvality ovzduší pro zónu Moravskoslezsko a aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek. Zároveň budou pokračovat úspěšné kotlíkové dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014–2020.

Tisková zpráva Ministerstva životního prostředí

Vláda diskutovala o možnosti předčasných důchodů pro horníky

Koaliční vláda dnes diskutovala rovněž o možnosti předčasných odchodů horníků do důchodu o pět let dříve. Pro předčasný odchod do penze by mělo havířům stačit odpracovat 3 300 směn v hlubinných dolech s tím, že v některých specifických případech se tato hranice ještě sníží. Opatřením chce vláda v předstihu řešit očekávaný budoucí útlum těžby. Vzhledem k tomu, že nedošlo ke koaliční shodě, vrátí se vláda k materiálu na svém prvním jednání letos v září, kdy má vláda ambici tuto novelu zákona dokončit.

Deklarace vlády ČR a Moravskoslezského kraje pro zlepšení kvality života v regionu

Na závěr dnešního jednání byla uzavřena deklarace mezi Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem průmyslu a obchodu na straně jedné a Moravskoslezský krajem a statutárním městem Ostrava na straně druhé. Cílem společné deklarace je zlepšení celkové kvality života a životního prostředí v regionu. Podepsaná deklarace zavádí v České republice poprvé koncept chytrého města a chytrého regionu. Pro Ostravu a celý Moravskoslezský kraj přinese tento nástroj zvýšení kvality života i konkurenceschopnosti. Dojednaná spolupráce směřuje k všestranné podpoře místního udržitelného rozvoje, zejména pomocí inteligentních strategií a energeticky úsporných nízkoemisních technologií.

Deklaraci podepsali za vládu ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ministerstvo životního prostředí přislíbilo poskytnout prostředky z Národního programu Životní prostředí. Ministerstvo průmyslu a obchodu zase umožní krajům a obcím žádat o dotace v rámci Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie.

Tisková zpráva Ministerstva životního prostředí a celé znění deklarace

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie