Aktuálně

14. 10. 2008 12:45

Vláda jednomyslně schválila zvýšení garancí za vklady v bankách na 50.000 eur

Vklady v tuzemských bankách by měly být garantovány do výše 50 tisíc eur, tedy 1,25 miliónu korun. Kabinet premiéra M. Topolánka návrh schválil jednomyslně na dnešní mimořádné schůzi vlády ČR. Zpráva nabízí audiozáznam/přepis tiskové konference a přílohu se zněním schváleného zákona.

Ilustrační obrázekNávrh předložil ministr financí v návaznosti na závěry Rady ES ze dne 7. října 2008, které se týkaly opatření proti probíhajícím finančním turbulencím na světových finančních trzích. Česká republika se zavázala, že její prioritou je obnovení důvěry vkladatelů a správné fungování finančního sektoru. Jedním z nástrojů, kterým lze tento závazek naplnit, je právě navýšení výše náhrad za pohledávky z vkladů z Fondu pojištění vkladů. 

Podstatou schváleného návrhu zákona je zdvojnásobení maximální výše náhrady za pohledávky z vkladů vyplácené z Fondu pojištění vkladů na 50 000 EUR za současného zrušení stávající spoluúčasti vkladatelů ve výši 10 %. Zvýšení maximálního limitu pro výplatu náhrady se promítá také do úpravy možnosti připojištění pro pobočky zahraničních bank. Z důvodu naléhavé potřeby řešení aktuální situace se navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvním čtení. Ze stejného důvodu bylo navrženo, aby zákon nabyl účinnosti dnem vyhlášení. 

"Jsme po Irsku druhou zemí, která schvaluje takovou legislativní změnu. Ostatní země se zatím dopustily jen politických prohlášení," upozornil ministr financí Miroslav Kalousek na krátkém tiskovém briefingu po ukončení mimořádné schůze vlády. "Krok by měl přispět k absolutní důvěře střadatelů v náš bankovní systém," uvedl ke schválení zákona premiér Mirek Topolánek. Vláda ve shodě s představiteli bankovního sektoru opakovaně zdůrazňuje, že banky v České republice jsou ve velmi dobré finanční kondici, celé odvětví je stabilní a bez problémů. "Bilance českých bank jsou vyčištěné, systém je stabilní a nehrozí krize ani solventnosti, ani likvidity," zdůraznil ministr financí M. Kalousek.


Zvukový záznam tiskové konference nabízí níže připojená příloha, přepis tiskové konference naleznete na této stránce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie