Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 7. 2013 13:47

Vláda mění vězeňství po vzoru vyspělých zemí

Vláda dnes schválila návrh na zjednodušení vězeňského systému. Místo čtyř typů věznic budou do budoucna zachovány jen dva. Počítá se i s větším zapojením odsouzených.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Schváleným návrhem se mění trestní zákoník v oblasti vězeňství,“ řekl premiér Jiří Rusnok.

Dosavadní systém rozlišuje čtyři typy věznic: s dohledem, dozorem, ostrahou a zvýšenou ostrahou. Podle dnes schváleného návrhu budou napříště rozlišovány pouze věznice a věznice se zvýšenou ostrahou.

Ministerstvo spravedlnosti jako předkladatel návrhu zdůvodňuje změnu zlepšením vnější i vnitřní bezpečnosti věznic, posílením prevence recidivy a úspornějším využitím kapacity věznic. Dosáhnout by se mělo také větší objektivity při umísťování odsouzených.

Do prvního typu s označením věznice budou sloučena stávající zařízení s dohledem, dozorem a ostrahou. Pod věznice se zvýšenou ostrahou pak budou spadat současné věznice se zvýšenou ostrahou a doživotně odsouzení.

Ministr pro místní rozvoj Lukl, premiér Rusnok a ministryně spravedlnosti Benešová na tiskové konferenci po jednání vlády 31. července 2013.
Ministr pro místní rozvoj Lukl, premiér Rusnok a ministryně spravedlnosti Benešová na tiskové konferenci po jednání vlády 31. července 2013.

O zařazení odsouzených do nových typů věznic, nebo o následném přeřazení, bude i nadále rozhodovat soud. Vězeňská služba bude moci nově rozhodovat o zařazení vězňů do oddělení s nízkým, středním a vysokým stupněm zabezpečení.

Moderní přístup k odsouzeným

Podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové se jedná v českém prostředí o novinku. „Budeme mít dva typy věznic. Systém bude propracovanější, umožní s vězni více spolupracovat na jejich výchově,“ uvedla Marie Benešová a dodala, že návrh vychází ze zkušeností v oblasti vězeňství. „Posouváme se tím více směrem k západní Evropě. Dosavadní systém byl velmi složitý a těžkopádný. Na materiálu bylo dlouho pracováno a vítám ho jako pozitivum,“ dodala ministryně Benešová.

Návrh v neposlední řadě zlepší možnosti v oblasti zaměstnávání odsouzených a pomůže tak naplnit požadavky Evropských vězeňských pravidel.

Zatížení soudů se sníží

Zařazení odsouzených do příslušných oddělení věznic nově nebude podléhat soudnímu přezkumu. To výrazně odlehčí soudům. Očekává se také snížení eskort vězňů v souvislosti s přeřazováním do různých typů věznic a k soudům a tím i snížení finanční zátěže.

Novelu projedná parlament.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie