Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2015 16:21

Vláda navýšila odvody za státní pojištěnce, peníze půjdou na růst mezd ve zdravotnictví

Tisková konference po jednání vlády 24. června 2015.
Tisková konference po jednání vlády 24. června 2015.
Vláda ČR dnes rozhodla o zvýšení plateb za státní pojištěnce o 3 %, tedy o 1,8 miliardy korun. Jde o naplnění důležitého závazku z programového prohlášení vlády, které umožní růst mezd pro zaměstnance ve zdravotnictví, které jsou dlouhodobě podfinancovány. Členové vlády rovněž schválili návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2016 až 2018 a zahájili přípravu státního rozpočtu na rok 2016.

Více peněz do zdravotnictví

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda B. Sobotky rozhodla o navýšení odvodů za státní pojištěnce již druhý rok po sobě, příští rok by se měly platby zvýšit o 3 %, tedy o 1,8 miliardy korun. Rozhodnutí vlády jasně deklaruje, že kvalitní a dostupná zdravotní péče, stejně jako růst mezd pracovníků ve zdravotnictví, jsou důležitými vládními prioritami.

Zvýšení plateb za státní pojištěnce o 3 %, tedy o 1,8 miliardy korun, považuji za mimořádně důležité rozhodnutí. Dlouhodobým problémem českého zdravotnictví jsou nízké platy. Valorizace je nezbytná, abychom mohli i z těchto peněz zajistit růst mezd pro zdravotní personál, zabránili riziku hromadného odchodu lékařů a sester do zahraničí, kde jsou mzdy pro tyto profese daleko vyšší, a udrželi pro naše občany kvalitní a dostupnou zdravotní péči. Společně se zvýšením mezd pro státní zaměstnance o 3 % od nového roku a valorizaci penzí v podobě mimořádného jednorázového příspěvku ve výši 600 korun jde o další důležitý cíl, který se podařilo v koalici v rámci diskuse o státním rozpočtu na rok 2016 prosadit,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Příprava státního rozpočtu na rok 2016

Na středečním jednání začal kabinet projednávat základní rámce státního rozpočtu pro rok 2016 a střednědobý výhled na léta 2017 a 2018. Nyní bude Ministerstvo financí jednat s jednotlivými resorty o konkrétních částkách. Mezi nejdůležitější body pro příští rok patří například zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře o 3,5 % nebo mimořádný jednorázový příspěvek 600 korun pro seniory.

Jednání Evropské rady: ČR bude prosazovat pro přijímání uprchlíků dobrovolnost

Členové kabinetu dnes projednali také mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na zasedání Evropské rady ve dnech 25. – 26. června 2015 v Bruselu. Jednání lídrů EU se bude zabývat především otázkou migrace, členství Spojeného království v EU a prohlubováním hospodářské a měnové unie.

Vláda dnes potvrdila českou pozici, podle které nejsou povinné kvóty na relokaci a přesídlení řešením migrační krize. Pro Českou republiku zůstává klíčový princip dobrovolnosti při přijímání uprchlíků. Na tomto postoji se shodují všechny státy Visegrádské čtyřky i další země. Společnou pozici proto země V4 vyjádřily ve společném prohlášení.

 

Dalšími body, které vláda schválila, jsou například návrh na zařazení Velkého pátku mezi státní svátky nebo čtvrtletní zpráva o průběhu vydávání majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi za 1. čtvrtletí roku 2015.

 

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-24--cervna-2015-132174/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie