Aktuálně

21. 12. 2015 18:56

Vláda odškodní obyvatele obcí postižených loňskými výbuchy muničních skladů v okolí Vrbětic

V pondělí 21. prosince 2015 se vláda na své poslední schůzi v tomto roce zabývala body týkajícími se zvýšení bezpečnosti v České republice a řešení migrační krize. Odsouhlasila odškodnění pro občany obcí dotčených výbuchem ve Vrběticích a schválila další vyslání českých policistů do zemí potýkajících se s přílivem uprchlíků. Projednala také podporu českých potravin či institucionalizaci plnění za pracovní úrazy.

Odškodnění obyvatel obcí postižených loňskými výbuchy muničních skladů

Vláda dnes schválila pomoc občanům obcí dotčených výbuchy ve Vrběticích, a to ve formě finančního odškodnění.

Občanům Vlachovic-Vrbětic, Haluzic a Lipové, tedy obcí, odkud museli být občané evakuováni a jejich život byl zasažen bezpečnostními opatřeními, poskytneme celkem 6 milionů korun. Každý občan by tak měl dostat zhruba 3 tisíce korun,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Sám navštíví Vrbětice tuto středu, kdy bude odtud vypraven poslední kamion s municí. Přísná ostraha areálu bude nadále pokračovat i v příštím roce.

Pomoc s posílením bezpečnosti v zemích zasažených migrační krizí

Vláda dnes učinila také další krok k posílení vnější bezpečnosti ČR, a to prostřednictvím pomoci další evropské zemi zasažené migrační krizí. Koaliční kabinet odsouhlasil vyslání 25 českých policistů do Makedonie, kde budou nasazeni od poloviny ledna do konce února 2016. Makedonskému ministerstvu poskytne česká vláda také finanční pomoc ve výši 20 milionů korun. Do konce ledna pak vláda prodloužila působení českých policistů ve Slovinsku, čímž vyšla ČR vstříc žádostem obou zemí.

„Česká republika pokračuje v pomoci se zvládáním uprchlické vlny v Evropě. Po Maďarsku a Slovinsku vyšleme české policisty také do Makedonie, kde budou pomáhat s udržováním pořádku,“ uvedl premiér Sobotka.

Podpora českých potravin

Členové vlády měli dnes na programu také návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích a návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství, které předložilo Ministerstvo zemědělství. Jejich cílem je zviditelnit české potraviny, podpořit jejich prodej, a tím podpořit i české zemědělce a český venkov. Novela stanovuje rámec pro označování českých potravin a vytváří také vstřícnější režim pro bezplatné distribuování potravin lidem v nouzi.

Novelou zákona o vinohradnictví vláda plní slib zintenzivnění boje s černým trhem. Sudové víno bude moci nově být prodáváno jen v registrované provozovně a jeho obal bude muset mít jednorázovou kontrolní pásku se zákonem stanovenými údaji. Zvýší se také informovanost a ochrana spotřebitele. Premiér Sobotka se osobně v březnu 2015 setkal s vinaři a jednal s nimi o problému černého prodeje vína, který poškozuje nejen české a moravské vinaře, ale i státní rozpočet. Novelu prozatím vláda odložila a vrátí se k ní na své první lednové schůzi.

Dalšími schválenými body byla například novela zákona o nakládání s geneticky modifikovanými potravinami, nařízení vlády o náhradách za služební úraz či nemoc z povolání či návrhy velkých infrastruktur pro výzkum, experimentální vývoj a inovace na léta 2016 až 2022.

Znovu se vláda v novém roce sejde ke svému jednání 13. ledna 2016.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie