Aktuálně

15. 6. 2015 14:42

Vláda odsouhlasila jednorázový příspěvek pro seniory i systemizaci pracovních míst státních zaměstnanců

Tisková konference po jednání vlády 15. června 2015.
Tisková konference po jednání vlády 15. června 2015.
Vládní kabinet na svém jednání v pondělí 15. června 2015 rozhodl o mimořádném příspěvku ve výši 600 korun určeném seniorům. Ministerstvo práce a sociálních věcí na jednorázový bonus vyčlení 1,73 miliardy korun. Vláda projednala také návrh systemizace služebních a pracovních míst potřebný k zavádění služebního zákona nebo dlouhodobý výhled pro obranu do roku 2030.

Jednorázový příspěvek seniorům

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Mimořádný příspěvek obdrží všichni příjemci důchodového pojištění v prosinci. Vláda tím pokračuje v plnění jednoho ze svých závazků, kdy se snaží kontinuálně zlepšovat život seniorů. V příštím roce pak důchody vzrostou v průměru zhruba o 100 korun. Více o příspěvku naleznete na /cz/duchodci-dostanou-letos-v-prosinci-mimoradny-prispevek-600-korun-131705/.

Navýšení plateb za státní pojištěnce

Vláda dnes začala projednávat také pravidelnou valorizaci plateb, která je jedním z klíčových závazků programového prohlášení. Vyměřovací základ pro pojistné hrazené státem, tedy u dětí, penzistů nebo nezaměstnaných, by se měl zvýšit z 6 259 na částku 6 695 korun. Meziroční navýšení pojistného lze odhadovat na zhruba 4,3 miliardy korun. Výslednou podobu ale strany proberou nejprve na koaliční radě.

Kabinet Bohuslava Sobotky chce tímto krokem napravit chybu pravicových vlád, které platby dlouho nevalorizovaly. Výpadek příjmů systému činil jen za roky 2011 až 2013 zhruba 19 miliard korun. Dodatečné peníze v systému pak zajistí růst mezd zdravotnickému personálu. Vláda chce tímto krokem zabránit i častému odchodu českých sester a lékařů do zahraničí za lepšími podmínkami.

Zavádění služebního zákona

Na dnešní schůzi členové kabinetu projednali také další důležité body nutné pro zavádění služebního zákona. Jedná se především o návrh první systemizace služebních a pracovních míst nebo o návrh nařízení o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání ve služebním úřadu.

Systemizace vymezuje služební a pracovní místa a jejich počet. Umožní zpřehlednění počtu pracovníků a vymezení jejich úkolů, tak aby nedocházelo k dublování práce, čímž dojde k posílení transparentnosti a efektivnosti státní správy. Vláda na svém jednání schválila také ochranu úředníků, kteří oznámí protiprávní čin v úřadě. Jde o další krok v boji proti korupci.

V pondělí se vláda zabývala také způsobem provádění pojištění odpovědnosti zaměstnavatelů při pracovním úrazu a nemoci z povolání, koncepcí veřejné dopravy nebo dlouhodobým výhledem na obranu.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/vysledky-jednani-vlady-15--cervna-2015-131682/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie