Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 7. 2016 15:11

Vláda opět snížila daňové zatížení pracujících rodin s dětmi, schválila také souhrn opatření ke stabilizaci zdravotnictví

Tisková konference po jednání vlády 7. července 2016.
Tisková konference po jednání vlády 7. července 2016.
Vláda ve čtvrtek 7. července 2016 projednala a schválila novelu zákona o dani z příjmů. Ta zajistí vyšší slevu na dani rodičům se dvěma, třemi a více dětmi. Dále se vláda zabývala kroky ke kvalitnějšímu a stabilnějšímu zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka také členy vlády informoval o výsledcích jednání Evropské rady, které dominovaly výsledky britského referenda.

Novela zákona o dani z příjmů sníží daňové zatížení rodin s dětmi

Koaliční kabinet dnes schválil navýšení slevy na dani na druhé dítě o 200 korun měsíčně (celkem tedy 19 404 korun ročně) a na třetí a další dítě o 300 korun měsíčně (celkem 24 204 korun ročně). Úleva by měla platit od začátku ledna 2017.

Novelou zákona o dani z příjmů bojujeme zároveň proti daňovým únikům – součástí je mimo jiné i novela zákona o dani z přidané hodnoty, která přináší například specifické úpravy zdaňování společností (dříve sdružení), zavedení institutu nespolehlivé osoby (vedle institutu nespolehlivého plátce DPH) nebo zavedení ručení příjemce zdanitelného plnění při poskytnutí úplaty virtuální měnou,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Více najdete na: /cz/clenove-vlady/premier/projevy/komentar-predsedy-vlady-k-novele-zakona-o-dani-z-prijmu-146565/

Výsledky jednání Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek seznámil vládu se závěry jednání Evropské rady, která se uskutečnila minulý týden v Bruselu. Stěžejním tématem byly výsledky britského referenda o vystoupení z Evropské unie.

„Sedmadvacet členských států přijalo prohlášení, v němž jasně deklarovalo vůli pokračovat ve společném projektu evropské integrace. Dále se členské státy shodly, že budoucí vztah mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím musí být založen na rovnováze. To mimo jiné znamená, že čtyři svobody v rámci jednotného trhu – osob, zboží, služeb a kapitálu – musí zůstat nedělitelné,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Příští týden se sejde také pracovní skupina, kterou vláda zřídila 27. června 2016. Ta má za úkol formulovat vyjednávací pozici České republiky pro rozchod Evropské unie s Velkou Británií a další nastavení vzájemných vztahů.

Premiér Bohuslav Sobotka informoval vládu také o prosazení apelu na Evropskou komisi ohledně situace v zemědělství, a o jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, se kterým si předseda vlády potvrdil dohodu o posudcích EIA a deseti prioritních stavbách v České republice. Více naleznete na: /cz/clenove-vlady/premier/projevy/premier-sobotka-seznamil-cleny-vlady-se-zavery-jednani-evropske-rady-146566/

Kvalitnější a stabilnější zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes předložil vládě Plánovaná opatření Ministerstva zdravotnictví 2016–2017 pro zajištění stabilní a kvalitní zdravotnické péče. Koaliční kabinet tak pokračuje ve stabilizaci českého veřejného zdravotnictví. Podle materiálu by v příštím roce měly platy a mzdy zdravotníků růst o deset procent, vláda také odsouhlasila usnadnění podmínek vzdělávání zdravotnických profesí. Materiál počítá také s navýšením objemu centrálních nákupů a zefektivnění řízení státních nemocnic či se zajištěním spravedlivé úhrady lůžkové péče i zdravotnických úkonů. V neposlední řadě by se měla snížit administrativní zátěž lékařů.

Dalšími schválenými body dnes byl Akční plán Strategie digitální gramotnosti České republiky 2015–2020, Koncepce letecké dopravy pro období 2016–2020 či Odůvodnění veřejné zakázky D1 modernizace – úsek 04, EXIT 34 Ostředek – EXIT 41 Šternov. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie