Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 7. 2014 13:05

Vláda plní své sliby: Dostavba dálnice D11 odstartována

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v úterý 22. července 2014 zúčastnil slavnostního zahájení výstavby dálnice D11.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se v úterý 22. července 2014 zúčastnil slavnostního zahájení výstavby dálnice D11.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka společně s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem a ministrem dopravy Antonínem Prachařem v úterý 22. července 2014 slavnostně zahájili výstavbu dálnice D11 v úseku Osičky – Hradec Králové.

Jsem velmi rád, že se můžu zúčastnit tohoto slavnostního okamžiku. Přál bych si, aby takových okamžiků bylo z mandátu naší vlády a z mandátu ministra dopravy co nejvíce, abychom byli skutečně schopni z mandátu nové české vlády reálně zahájit co nejvíce úseků výstavby ať už dálnic nebo rychlostních komunikací nebo třeba nových železnic v České republice.

Jak jsem se díval do historie, tak dálnice D 11 se z Prahy do Hradce staví zhruba 30 let. Pevně věřím, že ambice, aby byl tento úsek za dva roky zprovozněn a za tři roky zcela dostavěn, bude naplněna. Chtěl bych poděkovat panu ministru dopravy, chtěl bych poděkovat také panu hejtmanovi, primátorovi Hradce Králové za péči, kterou věnovali tomu, aby výstavba D11 neusnula. Chtěl bych také poděkovat Ministerstvu dopravy za to, že se podařilo snížit cenu z hlediska vyjednávání pokud jde o výstavbu posledního úseku D11 a chtěl bych popřát také Královehradeckému kraji, aby nezůstalo jenom u přípravy a výstavby té poslední části dálnice, která má vést až do Hradce Králové, ale aby také pokročila výstavba v dalším úseku D11, to znamená mezi Hradcem Králové a Jaroměří a samozřejmě také příprava rychlostní komunikace, která by jednou měla vést až na hranice s Polskem. Takže ještě jednou, jsem velmi rád, že můžeme zahájit výstavbu tohoto úseku. Pevně věřím, že to bude poslední takovéto slavnostní zahájení tohoto úseku, a že ho budeme schopni dovést z hlediska výstavby až do Hradce Králové přes všechna protivenství, přes všechny překážky, že bude naplněna jedna z priorit, kterou vláda má,“ uvedl při zahájení předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Dálnice D11

Dálnice D11 je jedním z nejvýznamnějších dopravních tahů a zajišťuje spojení Prahy s východní částí Středních Čech, s Královéhradeckým a Pardubickým krajem a pokračuje na hranici České republiky s Polskem u Královce. Hlavním záměrem dalšího pokračování výstavby dálnice D11 je vyloučení tranzitní dopravy ve směru silnice I/35 resp. R35 Liberec - Jičín – Litomyšl – Olomouc z Hradce Králové a odlehčit přetížené silnici I/33 Hradec Králové – Jaroměř, kde vysoké intenzity dopravy způsobují trvalé problémy nejen z hlediska bezpečnosti a plynulosti provozu, ale i z hlediska vlivu zejména těžké nákladní dopravy na okolí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie