Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 8. 2013 16:30

Vláda podala demisi, premiér ji doručí v úterý

Vláda v souladu s články Ústavy odhlasovala usnesení, kterým podává demisi.

Vláda Jiřího Rusnoka podala demisi protože neměla v Poslanecké sněmovně dostatek hlasů, aby získala důvěru. „Audienci u prezidenta republiky mám v úterý v poledne. Demisi předám slavnostně v krásných deskách,“ řekl odcházející předseda vlády.

Na dotaz novinářů také odpověděl, proč bude podávat demisi až necelý týden po odmítnutí vlády sněmovnou. „Přijetí u pana prezidenta mi bylo stanoveno až na úterý v poledne,“ dodal premiér Rusnok.

Premiér: Vláda v demisi zajistí chod státních institucí

Vzhledem k prohlášení politických stran, že schválí 20. srpna rozpuštění Poslanecké sněmovny, se chystá odstupující předseda vlády v pondělí na schůzku s předsedou Senátu Milanem Štěchem. „Budeme se bavit o tom, jak zajistit hladký a bezpečný chod státních institucí a státu ve stavu rozpuštění, to jsem učinil neprodleně,“ vysvětlil Jiří Rusnok.

Poslanecká sněmovna zatím není rozpuštěna, proto podle premiéra vláda v demisi nemůže zastavit svou práci. „Nemůže se tvářit, že nebudeme nic dělat ve smyslu legislativních návrhů, jako je návrh zákona o státních úřednících nebo jako je evropská transpoziční norma o evropských volbách. To nemůžeme přestat dělat dokud bude sněmovna funkční. Jakmile nebude funkční, tak v krajních případech po dohodě se Senátem jsme připraveni předložit zákonná opatření, která musí být ratifikována novou sněmovnou,“ dodal předseda vlády.

Velvyslance už vláda řešit nebude

Priority odstupující vlády jsou podle předsedy vlády jasné. „Jsme vláda v demisi, musíme zajistit chod státních institucí, hladké fungování běžného provozu veřejné a státní správy a to budeme dělat. Pokud je někde nutné i proto udělat nějaká rozhodnutí, tak to musíme činit. Velvyslanci nejsou ten případ, nepředpokládám, že bychom jednali o velvyslancích,“ doplnil Jiří Rusnok.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 9. srpna 2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie