Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 1. 2014 16:00

Vláda podpořila alternativní předškolní zařízení

Ministr práce a sociálních věcí Koníček, premiér Rusnok a ministr obrany Picek na tiskové konferenci po jednání vlády 2. ledna 2014.
Ministr práce a sociálních věcí Koníček, premiér Rusnok a ministr obrany Picek na tiskové konferenci po jednání vlády 2. ledna 2014.
Ve čtvrtek 2. ledna proběhlo první letošní zasedání kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka. Vláda na něm mimo jiné schválila návrh zákona, který podporuje rozvoj alternativních předškolních zařízení. Jedním z dalších bodů programu bylo také jednání o odprodeji letounů L-159.

Cílem návrhu zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině je usnadnění participace rodičů s malými dětmi na trhu práce a sladění pracovního života s osobním. Návrh předpisu byl zpracován v souladu s Programovým prohlášením vlády a jeho hlavním záměrem je vytvořit nástroj služby hlídání a péče o dítě prostřednictvím tzv. dětské skupiny.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jsem toho názoru, že tento zákon je zapotřebí jak z hlediska požadavků Evropské komise, tak proto, že v ČR je fatální nedostatek jakýchkoliv zařízení do tří let věku dítěte,“ představil normu ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Návrh počítá s tím, že zaměstnavatelé by mohli náklady vynaložené na zajištění služby péče o děti svých zaměstnanců uplatnit jako daňově uznatelné náklady. Předpis dále navrhuje vytvoření nástroje podpory v podobě slevy na dani.

Na jednání vlády byl také schválen odprodej letounů L-159 americké společnosti Draken, která spolupracuje s armádou Spojených států amerických. Podle ministra obrany Vlastimila Picka se jedná o prodej 28 podzvukových taktických letounů, smlouva by měla být podepsána ještě koncem ledna, první letouny by pak byly americké společnosti předány na přelomu března a dubna. „Cena letounů závisí na skutečném technickém stavu, který bude zjištěn až po odstranění ochranných obalů,“ uvedl ministr Vlastimil Picek s tím, že transakce by se měla pohybovat mezi 435 - 516 miliony korun.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie