Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 5. 2015 15:59

Vláda podpořila Českou poštu, pobočky se rušit nebudou

Tisková konference po jednání vlády 25. května 2015.
Tisková konference po jednání vlády 25. května 2015.
Členové kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky v pondělí 25. května 2015 projednali novelu zákona o poštovních službách, novelu horního zákona a výdaje na výzkum, experimentální vývoj a inovace pro příští rok. V případě České pošty vláda odsouhlasila poskytnutí finanční kompenzace pro rok 2015 ve výši až 700 milionů korun.

Novela o poštovních službách

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda v pondělí 25. května 2015 schválila návrh ministra vnitra Milana Chovance, podle kterého dostane Česká pošta v příštím roce kompenzaci za ztrátové služby v roce 2015 ve výši až 700 milionů korun. V roce 2017 získá až 600 milionů jako kompenzaci za rok 2016 a o rok později až 500 milionů korun. Peníze přispějí ke stabilizaci pošty a zamezí rušení poboček.

Pošta je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku, a proto patří její stabilizace k hlavním prioritám vlády. Vedení státního podniku bude i nadále hledat další úspory a přicházet s novými projekty, které mu přinesou zisky do rozpočtu.

Novela horního zákona

Další dnes vládou schválenou úpravou je novela zákona o ochraně a využití nerostného bohatství. Novela zvyšuje úhrady za vytěžené nerosty, které jsou majetkem státu. Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává oproti roku 2013 zvýšení příjmů o zhruba 427 milionů korun. Současně dojde i k výraznému posílení příjmů obcí.

Výdaje na výzkum

Vláda pokračuje ve své snaze zvýšit výdaje na vědu. V pondělí proto odsouhlasila návrh výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2016 s výhledem na léta 2017 a 2018. Pro příští rok by se měl rozpočet navýšit o 2,2 miliardy oproti roku 2015 na celkových 28,6 miliard korun. V dalším roce se počítá s navýšením o 2,6 miliardy korun.

Jmenování předsedy ÚOHS

Na dnešním jednání členové vlády schválili také znovujmenování Petra Rafaje do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. První funkční období končí Petru Rafajovi 8. července 2015. Návrh na jmenování předloží předseda vlády Bohuslav Sobotka prezidentu republiky Miloši Zemanovi.

Více o Petru Rafajovi najdete na: /cz/media-centrum/aktualne/vlada-navrhla-do-cela-uradu-pro-ochranu-hospodarske-souteze-petra-rafaje-130657/.

Dalšími body, kterými se v pondělí 25. května 2015 zabývala vláda na svém jednání, je například novela shromažďovacího zákona, novela zákona o ozbrojených silách nebo Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období let 2015–2020.

Kompletní výsledky jednání najdete na vlada.cz.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie