Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 9. 2014 13:35

Vláda premiéra Sobotky prosadila ve sněmovně novelu služebního zákona

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prosadila v Poslanecké sněmovně celkovou novelu zákona o státní službě, jejíž poslední verze vyplynula z dohod koaličních partnerů s opozicí. Pro novelu služebního zákona hlasovalo 127 poslanců, proti 12, a novela tak získala širokou podporu napříč politickým spektrem. Prosazením služebního zákona vláda naplňuje svůj zásadní závazek vůči občanům, který vyplývá z Programového prohlášení vlády.

„Schválení novely služebního zákona v Poslanecké sněmovně je historickým milníkem pro Českou republiku. Koalice tak plní jednu ze svých zásadních priorit, s kterou vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vznikala. Jsem rád, že se podařilo schválit tuto zásadní normu s podporou napříč politickým spektrem, a nemělo by tak dojít k její devastaci v případě nástupu jiné vlády s jiným politickým kurzem. Kromě odpolitizování státní správy a jejího zkvalitnění je služební zákon také zásadním krokem pro umožnění čerpání až 600 mld. z evropských fondů v následujícím programovacím období. Jeho přijetím se řadíme do společnosti ostatních evropských zemí, které už služební zákon mají. Věřím, že Senát normu rovněž podpoří a zákon začne platit od 1. 1. 2015,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Služební zákon zvýší stabilitu ve státní službě, omezí časté personální změny na ministerstvech, vyloučí z minulosti neblaze známé plošné personální změny doprovázející nástup nových ministrů do funkce, vyloučí nepromyšlené a neodborné zásahy do počtu státních zaměstnanců, jejich ohodnocení nebo do organizace státu, jak se již stalo například při reformě úřadů práce (plošné propouštění a znovu nabírání státních zaměstnanců).

I přes obtížné vyjednávání se podařilo zachovat ve státní službě zásadní záruky pro její odpolitizování v souladu s volebními sliby i Programovým prohlášením vlády. Díky sekci státní služby na Ministerstvu vnitra dojde ke sjednocení postupu a kvality práce. Toto místo má v čele osobu, která je jmenovaná vládou na funkční období přesahující funkční období vlády a je odvolatelná vládou jen ze zákonem stanovených důvodů. Služebním orgánem je vláda, nikoliv ministr vnitra. Zavedením celkové novely služebního zákona dojde k jasnému rozdělení mezi politickými pozicemi (ministři a náměstci) a úřednickými pozicemi (ředitelé sekcí, nyní nově nazvaní náměstci pro řízení sekcí).

O přijetí do služebního poměru či o jeho skončení rozhodne státní tajemník ve správním řízení. Státní zaměstnanci se budou moci odvolat proti nezákonnému postupu k sekci státní služby, která bude o těchto odvoláních rozhodovat, a následně se budou moci obrátit na správní soud. Vedoucí zaměstnance nebude možné odvolat bez udání důvodu, jak je tomu v současnosti. Všichni státní zaměstnanci budou pravidelně jednou ročně hodnoceni. Kvalita jejich práce a dosažené výsledky budou vést k pokračování či skončení služebního poměru. Služební zákon také zavede systém kárných postihů za závažné prohřešky. Příkladem těchto postihů je snížení platu či skončení služebního poměru.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie