Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 2. 2014 15:18

Vláda připravuje záchranný plán pro peníze z fondů EU

Vláda jednala o aktuální situaci v čerpání evropských peněz.
Vláda jednala o aktuální situaci v čerpání evropských peněz.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky na svém zasedání v pondělí 10. února 2014 řešila aktuální situaci ohledně čerpání evropských fondů. Snaha zachránit pro ČR alespoň část evropských peněz patří mezi jednu z největších priorit současného kabinetu.

Podle ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové, která předložila na dnešním jednání vlády analýzu čerpání evropských peněz mezi roky 2007 – 2013, jsou výsledky České republiky v této oblasti velmi špatné. „Za loňský rok jsme měli bilanci vrácených nebo nedočerpaných finančních prostředků v objemu zhruba 10 miliard korun,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj.

Pro letošní rok hrozí podle Věry Jourové největší problém operačnímu programu Životní prostředí. V jeho případě může Česká republika přijít až o 13 miliard korun. Velké problémy s čerpáním evropských peněz má rovněž operační program Výzkum a vývoj pro inovace.

Ministerstva připraví krizové plány, aby se zachránila alespoň část peněz

„Jednotlivým ministerstvům jsme zadali úkol zpracovat krizový plán pro čerpání evropských fondů s jasným popisem akcí, které ministerstva provedou, aby došlo k maximálnímu čerpání,“ přiblížila aktuální opatření v oblasti eurofondů ministryně Věra Jourová s tím, že kompletní krizový plán předloží vládě 28. února.

„České republice se zatím nedaří využít potenciál, který čerpání evropských fondů přináší. Ten chceme využít tak, abychom podpořili hospodářský růst a nastartovali zaměstnanost,“ zhodnotil aktuální vývoj premiér Bohuslav Sobotka.

„V letošním roce navíc hrozí riziko, že nevyčerpáme zhruba 24 miliard korun. Cílem vlády je, aby na konci roku byla tato částka co nejmenší,“ dodal předseda vlády s tím, že jeho kabinet se v rámci usnesení z dnešního jednání vlády pokusí snížit rizika nedočerpání evropských peněz na minimum.

Vedle problematiky evropských fondů se vláda zabývala také složením Bezpečnostní rady státu, kterou rozšířila o ministra zemědělství Mariana Jurečka. Podle premiéra Bohuslava Sobotky to souvisí s častým řešením problémů se záplavami a bezpečností potravin na českém trhu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie