Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 9. 2014 16:59

Vláda projednala návrh Evropské komise na zpřísnění sankcí vůči Rusku, investiční pobídky i EIU

Tisková konference po jednání vlády 3. září 2014.
Kabinet premiéra Sobotky se na svém jednání ve středu 3. září 2014 zabýval návrhem Evropské komise na zpřísnění sankcí vůči Ruské federaci. Dále vláda projednala také změnu právní úpravy systému investičních pobídek, novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí či úpravu podmínek hrazení lázeňské léčebně rehabilitační péče ze systému veřejného zdravotního pojištění.

Návrh na prohloubení a upřesnění omezujících opatření Evropské unie vůči Ruské federaci

Jednání vlády o sankcích se zúčastnili kromě ministrů také čeští velvyslanci v Moskvě a Kyjevě a ředitelé Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského obranného zpravodajství. Kabinet schválil usnesení, jehož součástí je mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku a příslušné ministry k vyjednávání o konečné podobě sankcí na půdě Evropské unie. V následujících dnech budou zástupci členských států jednat o konečné podobě prohloubení sankcí, závěrečná dohoda členských států se očekává v pátek 5. září 2014. Vláda ČR nadále podporuje snahy o diplomatické řešení krize na Ukrajině. Preferuje důraz na oblast finančních služeb a pokračování zbrojního embarga. V sektoru zboží dvojího užití bude pro Českou republiku důležité, jaké typy výrobků z oblasti strojírenství budou do sankčního seznamu zahrnuty. Vláda zároveň považuje za důležité, aby měla dostatek prostoru bránit vlivu současné situace na zaměstnanost. Hodnocením dopadu případných dalších sankcí se bude zabývat v pondělí 8. září 2014 také Pracovní skupina pro hodnocení dopadu sankcí, která bude od 14 hodin zasedat na Úřadu vlády.

Nahrává se přehrávač videa ...

Novela zákona o investičních pobídkách

Vládní koalice úspěšně naplňuje svůj závazek v získávání nových investic a vytváření nových pracovních míst. V souladu s legislativním plánem tak vláda schválila novelu zákona o investičních pobídkách, která umožní udržení konkurenceschopnosti investičních pobídek v soutěži s okolními státy. Novela také zrychlí návratnost investičních projektů prostřednictvím nabídky nových stimulů, zvýší dotaci na pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku, zavádí koncept „zvýhodněných průmyslových zón“ a v nich nový druh pobídky – osvobození od daně z nemovitých věcí (až na 5 let, se souhlasem příslušné obce). Novela také upravuje vstupní podmínky pro technologická centra a centra strategických služeb a umožní poskytovat dotace na nová pracovní místa ve více okresech České republiky.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky dnes také projednal a schválil novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Záchrana českého lázeňství je jednou z priorit vlády v oblasti zdravotnictví. Novela zlepší přístup pacientů k lázeňské léčebně rehabilitační péči, stabilizuje oblast lázeňství a tím i zaměstnanost v krajích. U vybraných nemocí prodlouží pobyty pacientů v lázních přinejmenším na čtyři týdny (ze současných tří), usnadní opakované pobyty v lázních (zejména pro děti), celkově zvýší objem hrazené lázeňské péče z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Tyto změny mají přinést lázeňství navíc zhruba půl miliardy korun ročně.

Novela zákona EIA

Vláda projednala a schválila také novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, kterou Ministerstvo životního prostředí připravilo na základě několikaměsíčního vyjednávání s Evropskou komisí. Mezi hlavní změny novely patří rozšíření účasti veřejnosti v procesu povolování záměrů, nově bude stanovisko EIA závazné pro další povolovací orgány.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie