Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 2. 2016 17:55

Vláda projednala návrhy na řešení britských požadavků na reformu EU, trvá na ochranném mechanismu

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky dnes na úvod schůze vlády projednal návrhy na řešení britských požadavků na reformu EU. Ty v minulém týdnu představil předseda Evropské rady Donald Tusk po konzultacích s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Návrhy na řešení britských požadavků směřují do čtyř oblastí – správa hospodářských věcí, konkurenceschopnost, suverenita a sociální benefity a volný pohyb osob. Česká republika může s předloženými návrhy řešení v obecné rovině souhlasit. Nejvíce citlivá pro Českou republiku nadále zůstává část týkající se sociálních benefitů a svobody pohybu, kde je navrhováno zavedení tzv. ochranného mechanismu.

Tento mechanismus, o kterém na konci ledna jednal předseda vlády se svým britským protějškem, by umožňoval členskému státu, jenž je po dlouhou dobu vystaven výjimečně nadměrnému přílivu pracovníků z jiných členských států, omezit na určitou dobu přístup těchto osob k některým sociálním dávkám. Do sociální oblasti spadá také indexace příspěvků na děti.

Česká vláda se dnes shodla, že pro ČR je zásadní, aby opatření v sociální oblasti platila pouze pro nově příchozí pracovníky a nezpůsobila, že občané EU budou mít horší podmínky než občané třetích zemí. Česká vláda bude v jednáních dále prosazovat, aby povinnost platit sociální dávky zůstala na státu, ve kterém rodič pracuje a aby výsledná dohoda nezakládala precedent pro další sociální dávky. Vyjasnění budeme žádat také u kapitoly týkající se správy hospodářských záležitostí. Pro ČR, která se připravuje na přijetí společné měny, je důležité, aby se neotvíraly nůžky mezi členy a nečleny eurozóny.

Britské požadavky na reformu Evropské unie budou dominantním tématem únorové Evropské rady. Česká vláda bude svou pozici koordinovat s ostatními zeměmi Visegrádské skupiny. Cílem kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky je, aby příští týden dospěli lídři EU k dohodě, která bude přínosem jak pro Velkou Británii, tak ostatní členské státy.

O návrzích na řešení britských požadavků na reformu EU bude jednat premiér Sobotka příští týden také s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Setkání se uskuteční v úterý 16. února v Praze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie