Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 1. 2021 19:19

Vláda projednala plán provedení očkovací kampaně, očkovací místa musí začít průběžně informovat o spotřebě vakcín

Tisková konference po mimořádném jednání vlády k očkování, 13. ledna 2021.
Tisková konference po mimořádném jednání vlády k očkování, 13. ledna 2021.
Na mimořádném jednání ve středu 13. ledna 2021 projednala vláda Andreje Babiše Metodický pokyn pro očkovací kampaň pro Českou republiku, kterou připravilo Ministerstvo zdravotnictví. Odsouhlasila i vydání dvou mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, jimiž bude umožněno všem klientům zdravotních pojišťoven v České republice bezplatné očkování proti nemoci covid-19 a uložena povinnost očkovacím místům zadávat do centrální databáze zásadní informace o využívání očkovacích látek.

Vláda vzala na vědomí informaci ministra zdravotnictví o metodickém pokynu, jímž bude očkovací kampaň v České republice řízena. Očkování bude probíhat ve dvou hlavních fázích. Předchází jim přípravná fáze, která začala již v prosinci minulého roku. V první fázi IA, která již byla spuštěna, probíhá očkování nejrizikovějších skupin obyvatelstva, tedy nejstarších seniorů či vybraných zdravotníků. Následovat bude od února fáze IB, v níž by měly být naočkovány prioritní skupiny obyvatelstva, což jsou senioři nad 65 let, lidé s vybranými chronickými chorobami a zaměstnanci v důležitých povoláních pro stát. Od května by pak měla být spuštěna finální fáze II, v níž by měli být naočkováni zájemci z ostatních skupin obyvatelstva.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti se spuštěním očkovací kampaně dostalo od vlády svolení vydat dvě mimořádná opatření, která se k očkování na covid-19 vztahují, a to s účinností od 14. ledna. První z nich umožní vlastní provádění očkování proti nemoci covid-19 v souladu s očkovací strategií všech klientů tuzemských zdravotních pojišťoven, kteří o to projeví zájem. Druhé pak nařizuje očkovacím místům neprodleně zadávat do speciálního modulu Informačního systému infekčních nemocí pro očkování všechny potřebné údaje o vydávání a pohybu očkovacích látek tak, aby byla zajištěna jednotná a přesná evidence. Tím bude mimo jiné i zajištěn dohled nad tím, jestli je dodržována prioritizace zájemců o očkování právě v souladu s vydaným metodickým pokynem.

Výsledek jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-13--ledna-2021-186033/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie