Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 9. 2014 16:50

Vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy, příští rok vzroste o 700 Kč

Vláda na svém jednání v pondělí 15. září 2014 splnila další důležitý závazek ze svého programového prohlášení a rozhodla o zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2015 o 700 Kč. Minimální mzda byla mezi lety 2007 až 2013 zmrazena, její poslední zvýšení proběhlo minulý rok v srpnu, a to o 500 korun.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda Bohuslava Sobotky nyní zvyšuje minimální mzdu o více než 8 %, tedy z 8 500 Kč na 9 200 Kč. Minimální hodinová mzda se zvýší z 50,60 Kč na 55 Kč, návazně dojde i k valorizaci nejnižší úrovně zaručené mzdy. Záměrem kabinetu premiéra Sobotky je, aby minimální mzda plnila svůj účel, a to především v boji proti chudobě, jako podpora motivace pracovat, omezení mzdového dumpingu, boji proti daňovým únikům a jako podpora ekonomického růstu. Zvýšení minimální mzdy v ČR, která patří k jedné z nejnižších v Evropě, má podporu odborů, prezidenta i části odborné veřejnosti.

Materiál o vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost v ČR najdete na stránkách vlády.

Zpráva o sociálně patologických dopadech hazardních her v ČR
Vláda na své schůzi dále schválila začlenění hazardních her do národní protidrogové strategie. Výsledky budou zpracovávány do každoročních výročních zpráv. Tento postup zajišťuje do budoucna kvalitní a aktuální informace, a zejména umožňuje zhodnotit efektivitu přijatých regulačních opatření.
V návaznosti na schválená doporučení vláda uložila místopředsedovi vlády pro ekonomiku a ministru financí zohlednit zjištění a doporučení, která jsou součástí zprávy, při přípravě změn legislativního rámce provozování loterií a jiných podobných her v ČR. Dále vláda ČR uložila národnímu protidrogovému koordinátorovi připravit novelu Národní strategie protidrogové politiky na období 2010–2018 tak, aby integrovala politiku v oblasti hazardního hraní a prevence patologického hráčství, a předložit tuto novelizovanou strategii vládě ČR do konce letošního roku.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie