Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 6. 2013 19:54

Vláda schválila 300 milionů pro pomoc městům a obcím postiženým povodněmi

Vláda dnes schválila 300 milionů korun, které jsou okamžitě připraveny k tomu, aby pomohly obcím a městům postiženým povodněmi. Řekl to premiér Petr Nečas po mimořádném jednání vlády.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Bude-li potřeba další finanční prostředky, vláda je okamžitě uvolní. Je například k dispozici 1,3 miliardy korun, které jsme připraveni okamžitě v horizontu maximálně dvou dní uvolnit ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy a rekonstrukce silnic první, druhé a třetí třídy a také železničních tratí,“ řekl premiér Petr Nečas po mimořádném jednání vlády.

Vláda zároveň vyhlásila nouzový stav pro území Jihočeského kraje, Plzeňského kraje, Středočeského kraje, Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Ústeckého kraje a hlavního města Prahy z důvodu vzniklé krizové situace spočívající v ohrožení životů, zdraví a značného rozsahu ohrožení majetku v důsledku rozsáhlé živelní pohromy, a to na dobu od 21. hodiny 2. června 2013 do odvolání.

Vláda dnes také rozhodla o nasazení až dvou tisíc příslušníků armády České republiky na odstraňování povodňových škod. Jsme připraveni operativně se rozhodovat i v dalších záležitostech. Vláda bude velmi komunikativní ve vztahu k obcím, aby se minimalizovaly škody a následky se začaly rychle odstraňovat,“ dodal premiér Petr Nečas.

Úřady práce mají zároveň připravené finanční prostředky pro okamžitou pomoc v rámci systému hmotné nouze. „Těm, kteří přišli o své základní lidské potřeby a prostředky je stát připraven v podstatě okamžitě pomoci,“ ujistil předseda vlády.

Premiér Petr Nečas rovněž vyslovil účast všem spoluobčanům, které povodeň zasáhla. „Chtěl bych také velmi poděkovat a ocenit obrovské úsilí a nasazení, se kterým pracují složky integrovaného záchranného systému, poděkovat profesionálním a dobrovolným hasičům, poděkovat záchranářům, zdravotníkům, policistům, vojákům, ale také starostům, kteří velmi usilovně pracují a dělají všechno proto, aby se minimalizovaly škody z této pohromy,“ uvedl premiér.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Povodňová služba

267 122 998

Povodí Labe:

494 088 725

Povodí Vltavy:

221 401 495

Povodí Ohře:

474 636 304

Ministerstvo životního prostředí:

267 122 462

267 122 198


267 122 551

267 122 534

267 122 944


Hlásná a předpovědní povodňová služba


Fotogalerie

Zvuková příloha

Vyjádření předsedy vlády Petra Nečase po mimořádném jednání vlády

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie