Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2011 16:49

Vláda schválila další etapu důchodové reformy

Provedení reformy penzijního systému si vláda Petra Nečase uložila jako jednu z klíčových priorit.

Klade si za cíl dosáhnout především dlouhodobé fiskální udržitelnosti systému a zároveň posílení kapitálové složky jako zdroje důchodů. Důvodem je nutnost zvýšit diverzifikaci příjmů a doplnit stávající systém možnostmi soukromých úspor.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Návrh legislativně upravuje možnost každého občana České republiky staršího osmnácti let vyvázat se částečně z průběžného pilíře třemi procenty a dalšími dvěma procenty, které si přidá ze svého, a ukládat tyto prostředky ve druhém pilíři některé ze společností, která bude mít povinně certifikovány čtyři fondy pro různé investiční strategie,“ uvedl ministr Kalousek.

Dobrovolné spoření na lepší penzi

Vstup do druhého pilíře bude dobrovolný a rozhodnutí o vstupu do tohoto pilíře bude možné před dosažením 35 let věku.

Starší 35 let věku budou mít dvanáct měsíců na rozhodnutí. Pokud se do dvanácti měsíců nerozhodnou, zůstanou navždy v průběžném systému,“ vysvětlil ministr financí. Zároveň připomněl, že po vstupu do druhého fondového pilíře, bude samozřejmě možné přecházet mezi jednotlivými fondy a investičními strategiemi.

Investice budou spravovat penzijní společnosti, se kterými pojištěnci uzavřou smlouvu. Lidé, kteří do druhého pilíře vstoupí, tak budou svůj důchod dostávat ze dvou na sobě nezávislých zdrojů.

Všichni, kdo si zvolí důchodové spoření ve druhém pilíři, budou moci vybírat ze tří variant výplaty důchodu z naspořených peněz. Pojištěnec bude moci volit mezi výplatou doživotní penze, výplatou důchodu s pozůstalostní penzí po dobu tří let ode dne svého úmrtí či vyplácení renty po dobu dvaceti let.

 Třetí pilíř: doplňkové zajištění

Návrh ministerstva financí, který byl vypracován ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí, upravuje i třetí pilíř penzijního spoření. Ten vyplývá z návrhu zákona o doplňkovém penzijním spoření.

U třetího pilíře zůstává zachován státní příspěvek a zůstává zachováno i daňové zvýhodnění. Hodláme ho upravit tak, aby motivoval. Každý bude mít nárok na státní příspěvek ve výši devadesáti korun plus dvacet procent z částky nad 300 korun měsíčně,“ doplnil Miroslav Kalousek.

Klíčové je, že u obou těchto prvků dojde k zabezpečení tím, že bude oddělen majetek akcionářů a majetek klientů,“ doplnil premiér Petr Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Odkazy

Důchodová kalkulačka spočtěte si předpokládaný měsíční důchod

Co je to?

I. pilíř - Stávající povinný průběžný státní systém do kterého je odváděn příspěvek na důchodové pojištění v zákonem stanovené výši.

II. pilíř - Dobrovolné spoření které spočívá ve vyvázání prostředků z I. pilíře ve výši 3% z vyměřovacího základu a k tomu povinné doplnění dalších 2% z vyměřovacího základu.

III. pilíř - Doplňkové penzijní spoření se státním příspěvkem a daňovým zvýhodněním.

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie