Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 2. 2009 15:15

Vláda schválila humanitární pomoc Gaze

Vláda zároveň přijala neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu na odklad deregulace nájemného a negativní stanovisko k senátnímu návrhu novely zákona o loteriích.

Předseda vlády Mirek Topolánek spolu s ministry schválili uvolnění 10 milionů korun z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí na humanitární pomoc pro Gazu.

Vláda chválením pomoci bezprostředně reagovala na středeční (18. 2.) zasedání Evropského parlamentu (EP), který vyzval k okamžitému zvýšení humanitární pomoci pro Gazu a k ukončení blokády.

Poslanci EP v usnesení, které přijali velkou většinou hlasů, upozonili zároveň na skutečnost, že humanitární krize v oblasti pásma Gazy již dosáhla nelidské úrovně, přičemž 88 % obyvatelstva je závislých na potravinové pomoci.

Deset milionů pro Gazu
Vláda dnešním schválením rozhodla o poskytnutí mimořádných finančních prostředků na humanitární pomoc pro Gazu ve výši 10 mil. Kč. V lednu bylo zasláno již pět milionů korun na pomoc Gaze. Částka jde z rozpočtové kapitoly Ministerstvo zahraničních věcí. Česká republika se chce jako předsednická země EU výrazně podílet na účinné humanitární pomoci Gaze.

O formách poskytnutí humanitární pomoci bude rozhodnuto po donorské konferenci v Káhiře. Pomoc by měla být poskytnuta prostřednictvím organizací, které v oblasti dlouhodobě působí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie