Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 10. 2014 16:33

Vláda schválila koncepci dopravních staveb a další pomoc Jihomoravskému kraji

Před jednáním vlády 8. října 2014.
Před jednáním vlády 8. října 2014.
Kabinet Bohuslava Sobotky na svém zasedání 8. října 2014 projednal a schválil seznam dopravních staveb, které by měly být realizovány do roku 2016. Vládní koalice také rozhodla o rozšíření možností krajů disponovat s dotací od státu poskytovanou v případě stavu nebezpečí.

Kabinet Bohuslava Sobotky současně odsouhlasil výrazné snížení poplatku za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu v případě příchodu nových investorů do stávajících průmyslových zón.

Rozhodnutí vlády je dalším významným krokem k podpoře dlouhodobého hospodářského růstu a zaměstnanosti. Česká republika bude nyní ještě atraktivnější pro investice v průmyslové sféře. Opatření vlády tak může přispět ke vzniku až několika tisíc nových pracovních míst.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Poplatek za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu se významně sníží v případě investic do průmyslových zón, které byly zakotvené do územních plánů do konce roku 2010.

Úleva se týká až 2 000 ha, které jsou dnes k dispozici v průmyslových zónách po celé České republice. Přijatým opatřením vláda usnadní dokončení řady investičních záměrů v těchto zónách.

Snížení poplatku se zároveň může příležitostně uplatnit i v případech, kdy vláda poskytne nově investiční pobídky pro firmy vyrábějící v České republice.

Díky omezení úlev na existující průmyslové zóny nehrozí zastavování dalších volných pozemků.

Vládou schválená změna je součástí novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Kabinet Bohuslava Sobotky novelou napravuje stav z roku 2011, kdy byl náhle a dramaticky zvýšen poplatek za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu, což zkomplikovalo řadu investic.

Vláda se nyní pokusí o rychlé projednání novely v poslanecké sněmovně tak, aby přijatá opatření mohla začít platit již od začátku příštího roku.

Další pomoc Jihomoravskému kraji

Vládní koalice rozhodla rovněž o rozšíření možnosti krajů nakládat s desetimilionovou dotací, kterou vláda poskytuje regionům, v nichž byl vyhlášen stav nebezpečí. Dosud se z dané částky hradilo zejména nouzové ubytování, nově ale bude použitelná i na nákup ochranných pomůcek a léků či na zaplacení stavebních úprav. Přijatá změna se okamžitě uplatní v Jihomoravském kraji, kde došlo na několika místech k rozsáhlým sesuvům půdy.

Koncepce dopravních staveb pro roky 2014—2016

Vláda dále na žádost premiéra projednala a schválila seznam 204 dopravních staveb, které by měly být realizovány v letech 2014—2016. Na tyto stavby by mělo být celkem proinvestováno přibližně 234 miliard korun. Jenom v silniční infrastruktuře se předpokládá zahájení staveb v délce téměř 400 km.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie